sâmbătă, 3 februarie 2024

- Caietul de teme - Anul 2017-

Buna!

Simteam nevoia acuta de organizare - cum in offline, adica in lumea reala, nimic nu parea sa se lege, mi-am luat un fel de pauza si am venit aici. Intre timp s-au recuperat restantele (in foarte mare parte) asa ca, iata un motiv excelent de a trece la treaba.

2017 nu e chiar cea mai buna alegere (poate, din anumite motive) pentru a incepe. A fost un an atipic - dar dincolo de marea schimbare (total neprevazuta, nedorita si inca nevindecata - chiar ma intreb daca va fi vreodata cu adevarat- complet), capitolul sase din Poveste Provocarilor Verzi, s-a conturat frumos.

Pe cand am inceput sa dam o forma ideilor pentru respectivul an, Ideea de baza era sa introducem in fiecare luna cate o tehnica de lucru. Desigur - principiile noastre erau aceleasi (pentru cine nu stie acest lucru, Provocarile Verzi functioneaza pe ideea 3R si 1O, care initial era si un fel de joc, legat de initialele membrilor fondatori, dar care inseamna: Redu-Refoloseste-Recicleaza Original). Ramanea doar ca Micuta Zana Verde Fluturas, sa porneasca intr-o noua calatorie initiatica, la finalul careia sa fi obtinut un bagaj de cunostinte noi si.. utile.

Am inceput cu origami - avand ca tema semnul de carte. Am continuat cu tesutul - si provocarea a fost sa realizam un covoras. Primavara am intampinat-o cu Martisoare - dar nu orce fel, ci realizate prin tehnica rularii hartiei, quilling. Apoi, Zana Verde Fluturas a vrut sa cunoasca mai multe despre stringart si noi i-am propus sa realizam un tablou. Apropierea verii ne-a facut pofta sa modelam aluat si sa il transformam in tot felul de figurine, numai bune de transformat la randul lor in diferite proiecte. 

Apoi a venit vara. I-am propus zanei sa stam la povesti (cu mixed media si art journal) pe care sa le transpunem cumva in lucrarile noastre - fie sa facem o carte, refolosing materiale, fie sa facem coperte de poveste ... Am pregatit din timp totul, apoi, cu 3 zile inainte ca vara sa inceapa, lumea mea s-a schimbat, s-a rasturnat, s-a strambat.... cu totul. Ceva distorsionat i-a luat locul si, cumva, am senzatia ca acea distorsiune, inca mai persista si isi face simtita prezenta si astazi. Nu tine de vointa, de alegerea mea, are vointa ei independenta, parca vrea sa imi faca in ciuda, oricat m-as stradui. Nu prea are sens sa i te impotrivesti - asa ca am cautat mereu solutii pentru a putea sa trec cu bine peste toanele ei. Adaptare, i s-ar spune, nu neaparat resemnare - pentru ca atunci cand te resemnezi, incetezi sa cauti solutii... Si resemnarea nu e acelasi lucru cu acceptarea, sau cu alunecarea fireasca. Nuante si ...fineturi. Dar daca e vorba de o poveste, am zis sa scriu si un pic din poveste. Nu e ceea ce visam eu ca va fi, desigur. Se intampla. Si, ca un facut... nu doar ca a trecut peste mine la propriu acea distorsiune, fara sa ii pese, dar cred ca a trecut putin si prin mediul online, vaduvindu-mi proiectele de imaginile gazduite pana atunci, in conditii bune, pe .. un site. Nu mai conteaza care. Asa ca celelalte doua luni de vara, Zana a stat alaturi de mine, a vegheat si ea cum a stiut mai bine si am hotarat sa incercam totusi, sa revenim la toamna, dupa ce am pus cat de cat proiectul, macar pe anul in curs, pe picioare.

Toamna, ne-am intors curajoase. Zana si Steluta (prietena ei draga), au fugit repejor prin tara sa adune scoici, pietre si bucatele de lemn - mici comori dintr-o presupusa vacanta idilica. Dar fiecare dintre acestea, chiar si asa, adunate repejor, cuprindea in ea o amintire draga - un rasarit de soare, un clipocit de mare, o adiere de vant. Asa ca provocarea a fost sa decoram si sa ne bucuram de acele amintiri. In octombrie, incercand sa ne concentram la firul povestii, am scos buzunarele  la inaintare (doar doar ideile se vor organiza mai  usor si vom gasi si ce avem nevoie mai repede). Iar in noiembrie, ne-au sarit in ajutor borcanele - ce ne-am fi facut fara ele - numai bune de decorat, de umplut cu tot felul de bunatati (fie ele comestible, fie numai bune de folosit in creatiile noastre).

Si uite-asa, „taras, grapis” ne-am trezit in pragul iernii. Si aerul rece si curat, ne-a reamintit brusc de unde am plecat. Asa ca Zana si Steluta au avut de invatat despre tricotin si ne-am bucurat impreuna de noile cunostinte, realizand decoratiuni de brad.


Caietul de teme Provocari Verzi 2017

http://www.provocariverzi.ro/2017/01/tema-51-origami-semn-de-carte.html http://www.provocariverzi.ro/2017/02/tema-52-covorasul-tesut.html http://www.provocariverzi.ro/2017/03/tema-53-martisor-quilling.html http://www.provocariverzi.ro/2017/04/tema-54-tablou-stringart.html http://www.provocariverzi.ro/2017/06/tema-56-povestea-zanei-verde-fluturas.html http://www.provocariverzi.ro/2017/09/tema-57-amintirile-verii-pietre-lemn-si.html http://www.provocariverzi.ro/2017/10/tema-58-buzunare-sorturi-organizatoare.html http://www.provocariverzi.ro/2017/11/tema-59-borcane-decoratiuni-decorate.html http://www.provocariverzi.ro/2017/12/tema-60-tricotin-decoratiuni-de-pom.html

Puteti accesa articolele direct de pe imaginile de mai sus, sau din lista urmatoare:






0 comments:

Trimiteți un comentariu