joi, 19 februarie 2015

De vorba cu... Mariana Mh

Bine v-am regasit la un nou "pahar de vorba" cu oameni frumosi si talentati! Astazi avem invitata o prietena draga, care transforma hartia in gentute chic si panusii de porumb in tot felul de minunatii, care mai de care mai speciale! 


P.V.: Bine te-am gasit Mariana! Ne bucuram ca ni te-ai alaturat sprijinind Provocarile verzi prin sponsorizarea oferita pentru tema #24 Agenda - Jurnal - Album Foto. Te invitam sa ne povestesti cateva lucruri despre tine si proiectul tau Handmade by Marianam-h!
Mariana: Salutare! 
Numele meu este Hincu Mariana si sunt o banateanca din Banatul de munte (Valea Almajului)  “aclimatizata” la Buzau. Am 32 de ani si incerc sa ma deconectez cat mai mult de la agitatia si consumatorismul lumii in care traim.



P.V.: Cum ai descoperit pasiunea pentru lucrul de mana? Iti mai amintesti care a fost prima ta creatie?
Mariana: Pasiunea pentru lucrul de mana mi-au insuflat-o strabunica si mama mea. Daca e sa vorbesc despre prima mea creatie, sincera sa fiu, nu prea stiu care a fost. Dar, cum era obiceiul la noi, copiii erau invatati de la cativa anisori sa faca “lantisor” cu crosetul si, probabil, asta am invatat sa fac si eu la inceput. Daca e sa ma refer strict la priectul pe care eu l-am numit “Handmade by Marianam-h”, cel legat de panusile de porumb, atunci povestea e cam asa: amintindu-mi ca la scoala am invatat sa facem stergatori din panusi, mi-am propus sa fac o rogojina pentru bucatarie. Lucrand la acest proiect mi-a venit ideea sa fac o cutiuta si asa a inceput totul.

P.V.: Stim ca in general creatorii sunt foarte atasati de lucrarile lor... Totusi sunt anumite creatii de care ne simtim mai legati, sau de care ne leaga anumite amintiri. Ai putea sa ne povestesti despre trei astfel de creatii? (si poze cu ele :D)
Mariana: Nu stiu de ce, dar adevarul este ca la finalul fiecarei lucrari ma incearca un amestec de satisfactie si de tristete. Probabil de aceea am si creatii pe care le-am pastrat acasa. Una ar fi un cosulet rotund cu o margine rozalie numai bun pentru patrat clame si agrafe pentru par; cand a fost gata, sotul meu a spus sa nu-l dau ca e frumos si acasa a ramas. Alte doua creatii pe care le-am pastrat si de care sunt legata intr-un fel sau altul ar fi un trandafir albastru si un ingeras pe care mi l-a pictat nasa.





P.V.:  Am observat ca iti place sa lucrezi in special cu hartie si foi de panusi. Totusi, care dintre cele doua materiale iti sunt mai dragi? Sau care ar fi diferenta intre ele?
Mariana: Oricat de mult mi-ar placea sa lucrez cu hartie, cele mai dragi imi raman insa panusile. Cele doua tipuri de materiale au caracteristici mai mult sau mai putin asemanatoare care m-au facut sa le indragesc. Spre exemplu, imi place hartia ca se gaseste sub diferite culori si nu e nevoie sa obtin eu culorile, iar panusile sunt de-a dreptul extraordinare daca le adug putina apa calda si un strop de imaginatie.




P.V.: Cum se inteleg, din punctul tau de vedere, materialele reciclate/refolosite sau naturale cu cele noi din magazinele de specialitate?
Mariana: Daca folosim materiale noi din magazinele de specialitate intr-un mod responsabil, eu zic ca pot face casa buna cu cele natural ori reciclate si ca nu trebuie sa ne opunem intru totul noului.



P.V.: Mie personal imi plac foarte mult produsele din panusi de porumb. Au un farmec aparte - fiecare este unic, tocmai prin natura materialului folosit. Dar sunt ele cautate si apreciate la adevarat lor valoare?
Mariana: Cautate nu prea sunt, iar in ceea ce priveste aprecierea lor, pot spune ca ma multumesc cu un numar destul de mic de persoane carora le plac si care le apreciaza sincer. Recunosc aceste persone special e nu dupa prima reactive de uimire la vederea produselor din panusi de porumb, ci dupa constatnta aprecierilor.




P.V.: Ne poti povesti foarte pe scurt cum ia nastere o creatie handmade by Marianam-h?
Mariana: Aaaa, e o adevarata poveste asta . Din cauza lipsei de timp, muncesc de obicei doar cand am o comanda sau am nevoie de produsul respectiv. Dar, chiar si asa, stiind dinainte ce trebuie sa realizez, imi ia foarte mult timp sa incep. Am nevoie de o stare anume ca sa pot lucra, altfel nu iese ceea ce imi doresc. Trebuie sa intru in starea respectiva ca sa pot alege materialul potrivit, sa obtin culoarea potrivita si apoi sa realizez produsul propriu-zis. Totul trebuie sa iasa asa cum imi place mie; in felul acesta sansele sa-i placa si clientul sunt mari. Si, de fiecare data, port discutii cu clientul, nu doar despre produsul dorit, ci incerc sa-l cunosc cat de cat.


P.V.: Fiecare atelier are cel putin o intamplare hazlie din timpul lucrului.. sau o comanda inedita. Ne-ar placea sa ne povesteti si noua ceva dragut din atelierul tau de poveste.
Mariana: Am avut o comanda despre care nici acum nu am reusit sa-mi dau seama la ce a folosit-o. Este vorba despre un recipient cu capac realizat exact dupa forma si dimensiunile clientului, fara ornamente si imi aduca minte ca m-am distrat cu apropiatii imaginandu-ne la ce l-ar fi putut folosi.


P.V.: Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general?
Mariana: Principiul este excelent si salut initiativele voastre in acest sens. Din pacate resursele planetei sunt pe sfarsite si atat reciclarea si refolosirea anumitor materiale cat si reducerea consumului inutil pot fi biletul nostru spre o viata cat mai lunga si cat mai linistita.

P.V.: Ai un mesaj pentru Provocari Verzi, sau pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea?
Mariana: Ganduri bune si imbartisari sincere din parte mea echipei , iar pentru participanti si cei care urmaresc activitatea am o propunere – “Haideti sa pastram vie si naturala lumea in care traim!”

 

Ii multumim Marianei pentru ca a stat de vorba cu noi! Speram ca si voua v-a facut placere sa ii descoperiti universul creativ si ca ati prins drag de panusi  :D.
Ii puteti vizita blogul aici: Handmade by Marianam-h !  :)
Pe curand!!

Pana pe 25 februarie (23:55) va asteptam sa va inscrieti si voi Mascota in concurs aici: Tema#28Mascota. Unul dintre voi va fi norocos sa o castige pe Domnita Trandafir! :)
Pana pe 23 februarie va puteti alatura si Felicitarilor calatoare Martisor! Aflati cum aici: Felicitari Calatoare VI "Martisor"

2 comentarii:

  1. Multumesc ") Apreciez efortul vostru de a face cunoscute universurile creatorilor de frumos. Inca o data, va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Este doar o "mica expozitie" cu minuni din panusi :D! Dar noua ne place sa le admiram de fiecare data.

      Ștergere