luni, 8 aprilie 2013

Fiti Diferenta: "Sarbatorim Pamantul in fiecare zi"

Ziua Pamantului ar trebui serbata in fiecare zi, la fel cum scoala ar trebui sa fie pur si simplu scoala - sa nu mai fie nevoie de "saptamana altfel". Noi nu ne dorim o tara ca-n afara. Ne dorim ca in tara noastra, frumoasa, minunata, sa fie oameni civilizati, care sa cunoasca adevaratele valori, sa fie educati, sa respecte, sa fie responsabili si sa iubeasca - sa iubeasca viata, natura, animalele ... oamenii. Poate parea un ideal dar, cu toate neajunsurile pe care le-am resimtit la un moment dat, am trai momente atat de aproape de acest ideal incat stim ca se poate. Si doar de noi depinde sa ne fie bine, mult mai bine.

Evident este discutabil ce inseamna binele pentru fiecare. Pentru mine inseamna aer curat, curatenie (si aici as vrea sa fac diferenta clara fata de curatenie si acoperirea cu produse mai mult sau mai putin chimice/parfumate), respect, responsabilitate, hrana naturala, apa (nu-mi vine sa cred, dar simt nevoia sa spun vie - poate si din cauza ca pentru mine apa din copilarie, cand puteai sa bei linistit chiar si de la robinet este doar un vis indepartat), plimbari in aer liber, spatii verzi, spatii - pentru ca nu prea mai sunt, s-a tot construit haotic, joaca (la orice varsta e benefica), creatie...


Va invitam sa ne ajutati sa realizam o colectie speciala: Sarbatorim Pamantul in fiecare zi. Aratati-ne cum ati petrecut voi in saptamana altfel - sau mai bine zis ce alte lucruri v-ar placea sa se intample in scoli, lucruri care poate candva erau si acum au disparut (de exemplu orele de lucru manual sau cercurile de creatie sau "cunoasterea naturii" -  noi cei mici mergeam si culegeam castane, sau plantam puieti in curtea scolii, sau flori.. era "comuniunea omului cu natura" sau teatrul de papusi, sezatorile - traditii etc).

Pentru ca pe 22 aprilie vom sarbatori Ziua Internationala a Pamantului puteti adauga si lucrari care sa ilustreze cum v-ati dori voi sa arate lucrurile, aici in tara noastra, ca in tara noastra, cum simtiti voi, ca locuitori.. fara nevoia acuta de a ne raporta la vecini care, au si ei si bune si rele..:P. Nu de alta dar se pare ca sunt multi care vor o tara ca afara dar adopta exact comportamentul neadecvat (nu nimeresc defel toaletele publice, nici cosurile de gunoi, nu stiu sa colecteze gunoiul selectiv, reguli de bun simt in trafic fie el stradal/ pietonal si asa mai departe).

Deci.. noi, ca romani, in tara aceasta ca un buchet de flori, mai stim sa fim civilizati? Mai este inca "la moda" distrugerea si vandalizarea, murdarirea si folosirea violentei in numele libertatii si al bravurii " ca asa vrea muschiu' meu" ? Sau putem fi schimbarea? Nu pentru ca este o moda, ci pentru ca asa este firesc...

Ce puteti inscrie in colectia de mai jos: 
- proiecte efectuate in cadrul saptamanii altfel (cadre didactice si elevi) - principiile 3R (recicleaza, redu, refoloseste), creativitate, in natura, cunoasterea naturii, traditii si orice alta tema care  ne aduce mai aproape de natura, pamant, respect si pana la urma o viata mai frumoasa.
- proiecte care sarbatoresc Pamantul - mai ales ca se apropie ziua acestuia; sa nu uitam sa colectam selectiv, sa respectam si sa fim responsabili:), sa plantam flori, copacei si sa avem grija de ele/ei, sa facem un bine animalelor fara stapan (sa le ajutam sa isi gaseasca stapani, sa incercam sa ii invatam pe cei mici ca un animal nu este o jucarie pe care sa o poti arunca/ pierde ci implica si responsabilitate, dar si un prieten, un suflet etc.



Nu ezitati sa ne scrieti daca aveti nelamuriri, sau nu sunteti siguri in legatura cu proiectul vostru (daca se incadreaza) pe adresa de mail provocariverzi[@]gmail[.]com.




Pe 22 aprilie vom stabili 5 castigatori care vor primi cate 15 stelute fiecare. De pe 23 vom adauga aceasta colectie la Ati pierdut o provocare si va mai dura inca un an, timp in care veti mai putea acumula stelute. La sfarsitul anului le veti putea folosi aici pe blog, atat pentru a achizitiona diferite tutoriale, cat si ca vouchere in magazinul nostru, dar si pentru... un proiect surpriza pe care speram sa il putem inaugura in ianuarie*. 

(* de aceea am decis ca stelutele acumulate pana in decembrie -inclusiv sa fie valabile pana pe 31 ianuarie 2014).

0 comments:

Trimiteți un comentariu