marți, 28 februarie 2012

"Premiul blogosferei pentru Capitala Verde a Romaniei"

Am acceptat provocarea lansata de Umbrela Verde si anume aceea de a vota orasul pe care noi il consideram potrivit sa primeasca "premiul blogosferei pentru Capitala Verde a Romaniei".
Pentru ca suntem 4 si pentru ca intre cele 13 finaliste avem mai multe candidate, ne-am hotarat sa ne alegem fiecare cate un oras si sa votam cu acesta. Va invitam sa vedeti care sunt preferatele fiecareia dintre noi si de ce - intr-un mic tur virtual: Sinaia - Cluj Napoca - Brasov si din nou Cluj (aveam o a patra alegere dar cum nu aparea in lista celor 13 ... ne-am reorientat).





Sinaia….Perla Carpatilor si Perla inimii mele.

Da, mi-a ramas la inima si nu doar datorita faptului ca aici mi-am petrecut o saptamana intreaga si foarte importanta din viata mea, ci si datorita renumelui sau, a locurilor deosebite, a aerului curat.


Si nu sunt singura care crede asta si care tanjeste dupa imbratisarile „verzi” ale muntilor,  ci o spune numarul mare de turisti de toate varstele care o viziteaza fie iarna, fie vara (si stiu si ei de ce).


Magia Sinaii (da, dupa numele Muntelui Sfant, Sinai) te intampina inca din gara, unde, printr-o placuta comemorativa, ne aminteste de moartea prim-ministrului I. Gh. Duca (din 1933), dar si unde trenul regal isi facea aparitia odinioara.



Insa cele mai frumoase si captivante sunt Manastirea Sinaia, construita intre brazi in stil brancovenesc la sfarsitul sec al XVII-lea de Spatarul Mihail Cantacuzino si , bineinteles, Castelul Peles – asezat intr-un decor absolut superb, unde iti doresti sa revii, sa revezi, sa retraiesti evenimente, istorie…


Si daca nu va place sa va plimbati pe stradutele orasului, sa admirati casele de odihna si vilele cu aspect specific montan, sa vizitati casa memoriala George Enescu sau sa va odihniti in parcul „Dimitrie Ghica” plin de verdeata - cu locuri de joaca pentru copii (cei care au ) sau cu alei pe care cei indragostiti, mai tineri sau mai putin tineri, se pot plimba, alei strajuite de banci pentru o mica odihna sau lectura unei carti preferate...


... iata si alternative pentru cei mai activi, dornici de aventura: Stancile Poiana Stanii va asteapta sa le aflati povestea, iar telecabina ajunge pana la cota 1400 (am ajuns acolo si am fost impresionata de priveliste) si chiar pana la cota 2000, iar daca ajungeti iarna, alegeti una dintre partiile de schi sau, daca aveti copii, pe cea de sanius. Vara insa puteti urca pe traseele stabilite pana la Muntii Bucegi cu variante usoare sau mai dificile, dar si plimbarile cu ATV-uri .



Si nimic nu pare schimbat de cand am fost prima oara. Muntele se imbraca in aceleasi culori – de la verde intens, la nuante de galben, rosu si aramiu - la trecerea in anotimpul toamna, in alb pur la caderea zapezii si te ademeneste sa-i afli misterul:
„ De ce e Sinaia Perla Carpatilor?”
„ Si cum isi mentine prospetimea?”
„ Si ce le face oamenilor de o indragesc atat de mult?”
„ Si cum da putere locuitorilor sai sa o protejeze si sa o intretina curata si sa fie la fel de calzi si de primitori?”
Nu stiu daca sau cum veti afla raspunsul. Eu va invit sa popositi cateva zile aici si sa va lasati ghidati si de articolele scrise de cei care apreciaza acest oras si sa vizitati si site-ul  Umbrela Verde unde puteti vota „Sinaia – Capitala Verde a Romaniei”!




Am vizitatul Clujul pentru prima si singura data, acum aproape 2 ani... Nu mi-a placut niciodata toamna tarzie si in general consider ca luna noiembrie urateste peisajele... dar sigur mi-a placut noiembrie in Cluj...
De ce Cluj Napoca capitala verde? Pentru ca atunci cand ma gandesc la acest oras imi vin 3 mari notiuni in minte: curatenie, disciplina, pastrarea valorilor.


Clujul este un oras curat si aerisit. Desi este un oras foarte mare, aglomeratia parca nu isi are locul aici. Strazi aerisite, totuare largi care iti confera sentimentul de spatiu...de loc cu adevarat in care te poti plimba...Multe monumente, biserici atat ortodoxe cat si catedrale catolice, toate concentrandu-se in jurul pietei guvernata de statuia lui Avram Iancu.


Vorbeam de pastrarea valorilor... Clujul le-a pastrat odata cu modernismul in care traim si care parca vine peste noi distrugand orice urma de istorie, de antic, de vechi, de valoare.. Astfel cladirile si strazile amintesc de un oras cu accente medievale si germanice, pavaje discrete, borduri foarte joase -nu ca cele moderne pe care iti rupi gleznele; stilul arhitectural este unul pe care il ador si modul in care l-au pastrat este de admirat. Astfel putem vedea simbioza modern-vechi in cladirea cu accente germanice in care este sediul Vodafone..



Vorbeam de disciplina... Acest oras este o oaza de liniste si ordine. Exemplul pe care il voi da poate suna stupid, dar pentru un om care locuieste de 8 ani in Bucuresti, nu este. Timp de 3 zile, cat am stat in Cluj nu am auzit odata un claxon in trafic, cuvinte injurioase sau oameni nervosi. De asemenea am admirat educatia, dar si modul de viata linistit am clujenilor...rabdarea si disciplina cu care asteptau cuminti la semafor chiar daca pe acea strada nu trecea absolut nici o masina.

 



Cele 3 zile pentru mine au fost o deconectare...de parca as fi fost la un spa, departe de galagie, mizerie, stres...


Frumusetea orasului nu o pot descrie suficient in cuvinte, asa ca voi lasa imaginile sa vorbeasca. Pot spune in incheiere cateva cuvinte despre o adevarata oaza de frumusete si prospetime - Gradina Botanica din Cluj. Imi doresc sa ma intorc acolo in luna mai cand totul va fi inflorit, cand hectare de verdeata, copaci, flori, alei vor arata mirific. Am vizitat-o toamna, dar nu regret. M-am plimbat ore in sir pe acele alei intortocheate, cu diverse povesti fiecare, cu gradini tematice si sere spectaculoase. 



In incheiere vreau sa spun ca acest oras precum si locuitorii sai dovedesc impreuna ca si orasele mari pot fi organizate, curate, disciplinate, frumoase si VERZI!



Brasov - stop...
Capitala Verde - stop...

Imi place acest oras - imi plac oamenii de acolo, imi place ospitalitatea... si e acasa.

Imi place turismul in Brasov - au pensiuni grozave, mici hoteluri realizate in cladiri vechi, renovate dar fara a le distruge specificul! Si mancarea .. savuroasa. Da, este un oras in care te simti bine!

Imi place Brasovul iarna - primavara - vara .. si toamna. L-am vazut in toate anotimpurile, schimband culoarea frunzelor si adaugand haina de zapada - curat! Curat in centru istoric, curat si in Tractorul - stiti, langa gara... Curat si fascinant! (fascinant pentru Rux mai ales care probabil acum ar fi tentata sa va povesteasca despre cladiri - pe care le studiaza si le-ar fotografia de fiecare data cand are ocazia. uneori ma mai fotografiaza si pe mine langa ele - fotografii reusite).

Dar oricat v-as povesti despre drumetii pe Tampa, plimbari prin oras, diverse festivaluri (cu spectacole medievale si nu numai)... va trebui sa mergeti singur si sa il vizitati, ca sa va convingeti... Si sa vedeti - merita sa fie capitala verde?:)





Bine ati revenit la Cluj!


Mie imi plac toate cele trei orase despre care s-a vorbit pana acum - asa ca.. am ales in felul urmator (sa nu radeti):
-  din Sinaia nu aveam poze la indemana,
- despre Brasov scrisese sora mea mai sus.. (da imi place sa fotografiez cladiri.. peisaje si oameni, bineinteles)...
Asadar... am hotarat sa scriu despre "Cluj Napoca primavara", in luna mai (2007)- tot vrea Ramo sa il viziteze in acest anotimp.
Am ajuns in gara noaptea, dupa 7 ore de mers cu trenul (la intoarcere au fost mai bine de 8 ore si am trecut si prin Brasov, si prin Sinaia !) - frumoasa gara noaptea si curat. Destinatia noastra a fost in zona centrului vechi, langa .... Muzeul Zoologic. Desi am stat in apropiere nu ne-am facut vizite, nici noi "exponatelor" din muzeu si nici ele noua - poate data viitoare:).

Timpul fiind scurt - am profitat cat am putut de vremea buna pentru a ne plimba, in aer curat! Am admirat cladirile, am incercat sa retin cat mai mult din ceea ce mi se povestea, sa fac cat mai multe fotografii :).
Am avut soare - vreme frumoasa si am avut... si ceva nori si ploaie. Si imi reamintesc cat de curat era si inainte, dar si dupa ploaie (fata de alte localitati :D - nu dam nume!). Singurul lucru tulbure era... raul!

Mi-ar fi placut mie sa iau la rand toate obiectivele turistice si nu numai, dar .. poate tocmai faptul ca am mers si ne-am plimbat liber,pe unde am vrut noi, nu neaparat in zone care fiind destinatii turistice ar putea fi intretinute mai bine, repet tocmai acest fapt ma face sa spun ca acest oras este foarte VERDE - civilizatie, respect, curatenie.. Deci se poate!


Mai este un aspect grozav in legatura cu acest oras - timpul aici, pare ca se desfasoara mai ... lent. Oamenii nu sunt asa... grabiti! Si ... se bucura de viata. Dar, atentie - se ia! (Se ia putin si accentul spre disperarea surioarei mele care de cate ori incep sa ma integrez in cate un peisaj imi atrage atentia - dar pe bune... ati incercat sa vorbiti ca in Cluj?:) e atat de melodios si placut!). Poate de aceea, pe langa cladiri deosebite si ingrijite, pe langa parcuri si obiective turistice cu "vechime", mai au timp si de ... povesti - povesti conturate frumos, pe un gard! Si de prajituri delicioase - ca aceea pe care am savurat-o intr-o cofetarie speciala, cu condici :).. dar sa revenim la "Scufita Rosie":


O vacanta de .. aproape 2 zile in care m-am plimbat si mi-am incarcat bateriile, in care am intalnit prieteni dragi si oameni frumosi...
Mi-a placut foarte mult acest colt desenat si am vrut sa il impart cu voi! Si pentru ca exista grafitti si exista mazgaleli (oricine poate sa agite tubul acela cu vopsea si vandalizeze, nu?) am un exemplu de ASA DA:

 

Pentru Umbrela Verde  - avem 4 voturi si am scris despre 3 orase pe care noi le indragim si care merita sa fie, fiecare in parte Capitala Verde a Romaniei, fiind un exemplu frumos si bun de urmat!

Cu drag,
Oana, Ramo, Rha si Rux!

3 comentarii:

  1. a iesit super articolul
    felicitari rux pt organizare

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos vorbit si cu dragoste... despre toate orasele. Le cunosc, mai mult sau mai putin, si am regasit in postare, ca intr-o calatorie, atmosfera din fiecare din ele. Multumesc de voiaj! :)

    Daniel

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti multumim Daniel - asta ne-am si dorit sa fie si ne bucuram ca ti-a facut placere!

    Ramo si eu va multumesc pentru mobilizare! :D

    RăspundețiȘtergere