joi, 22 noiembrie 2012

Editorial "Borcanase dragalase"

Bine v-am gasit la un nou editorial!
Luna aceasta Rha ne-a provocat sa facem borcanul "clasic" sa arate frumos, sa il impodobim, sa il transformam, sa ii gasim alte utilizari...
Mi-am amintit de copilarie cand reciclam "sticle si borcane". Mie chiar imi placea si mi se parea o "treaba serioasa" - era ceva ce implica respect fata de natura, curatenie, materie prima refolosita. In plus borcanele de sticla folosite pentru muraturi, gemuri si alte bunatati conservate erau pastrate la loc de cinste, curate si gata sa fie folosite, sau pline, decorate cu clasicele etichete cu chenar albastru si hartie peste celofanul intins bine si legat cu sfoara, sau rafie. Nu era vorba ca "nu aveam de toate", ca sa nu ne intereseze prea tare ceea ce avem deja, ci cred ca, mai degraba, recunostinta pentru ceea ce ai si responsabilitate. Sau poate asa era la mine.
Evident, acum exista in magazine borcane goale, speciale pentru pregatirile de iarna (asta pentru cei care mai fac asa ceva:P). Nu stiu cat de mult mai functioneaza si in ce masura sistemul de colectare a borcanelor de sticla. Cred ca totusi (in cazul in care exista pentru ca eu nu prea am vazut asa ceva) este insuficient cunoscut. Borcanele pe care le avem insa, ramase de la diverse preparate cumparate, pot fi reciclate sau refolosite - sunt o materie prima la indemana si, nu, nu sunt gratis - cand ati cumparat produsul finit, ati platit si ambalajul, in cazul de fata, borcanul:).

De data aceasta nu am reciclat un borcan de sticla, ci unul de plastic... in care fusesera inainte mini markere. :) In copilarie borcane de plastic nu prea erau, nu ca acum. Poate la farmacie se mai gaseau dintr-un plastic mai gros, opace ...:). Stiu ca aveam unul in care stransesem piesele mici de la jocuri - niste pioni cauciucati.

Plastic versus sticla... Sau cum a ajuns mediul atat de poluat in ultimii mai bine de 20 de ani, incat apa de la robinet sau izvoarele din orase sa nu mai fie sigure, sa se creeze munti si insule de peturi si sa ne "delectam" tot mai des cu miros de plastic ars in aer. Si de ce majoritatea producatorilor imbuteliaza apa plata / minerala in sticle de plastic si nu de sticla? Cred ca filmuletul de mai jos raspunde acestor intrebari pe care... unii dintre noi poate ni le puneam de ceva vreme.. iar altii le vor descoperi acum.



Anul acesta am reciclat pet-uri si borcane pe temele propuse la provocari verzi, iar filmuletul pe care va invit sa il vedeti este despre apa imbuteliata. 



Urmarind filmuletul mi-am dat seama ca, cel putin in cazul nostru, nu neaparat (numai) teama de contaminare a apei potabile ne-a facut sa renuntam  la a folosi apa de la robinet. Nu cred ca am inceput sa cumparam apa plata imbuteliata din acest motiv... Cand eram mici beam cu placere apa de la robinet. Era incredibil de proaspata si buna. Acum apa potabila si apa menajera sunt cam acelasi lucru.. Ca mergi la baie sau la bucatarie... aceeasi apa. Miroase, gustul e infect (ca doar stim, ne clatim cand ne spalam pe dinti, nu?)... Nici macar un filtru nu o transforma foarte mult. In aceste conditii nu pot spune ca am multe optiuni. As prefera sa putem lua apa imbuteliata in sticla de sticla. Din pacate oferta e destul de limitata.

Si totusi, de ce stam atat de rau la capitolul reciclare? In fond daca ne gandim, un sistem bine pus la punct ar fi benefic pentru toti. S-ar crea locuri de munca, sticlele si pet-urile ar ajunge unde trebuie, materia prima ar fi refolosita, poluarea redusa.. Este drept ca ar trebuie sa fim foarte responsabili - nu se recicleaza recipiente in care au fost puse substante toxice la un loc cu cele in care au fost apa, sau alte produse comestibile. Adica asta ar trebui sa fie de la sine inteles, nu?

Voi va mai amintiti cum era apa potabila de la cismea?:) Sau apa de izvor? Credeti ca am putea renunta la multe produse care polueaza solul (gen detergenti si solutii de curatare extrem de toxice si concentrate care practic se deverseaza in apele curgatoare - sursa de apa potabila) si sa fim mai atenti la ce aruncam si unde?

Nu uitati ca, daca nu reusiti sa va inscrieti la timp la provocarea pe tema borcanase dragalase (pana pe 25 la 23:59) puteti adauga creatii noi pe aceasta tema in Rubrica la categoria respectiva.
Noi le vom adauga in Galeria de creatii si la final, anul viitor, cei inscrisi vor avea parte de o surpriza;).

2 comentarii:

  1. Eu am facut un prim pas in acest sens prin inlocuirea detergentilor chimici din gospodarie si a prafurilor de curatat cu nuci de sapun si produse pe baza acestora. Citind articolul imi dau seama cat de bine ar fi sa fim mai multi. Cat despre apa potabila, nu stiu cum e prin alte parti dar la noi in oras apa este inca baubila, adica potabila. Cat o mai fi si asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant filmulețul. dar așa cum ai spus și tu la noi nu se prea aplică: apa de la chivetă chiar nu se poate bea. Din păcate. :(

    RăspundețiȘtergere