Bine v-am gasit! Astazi inauguram o noua rubrica pe blog, rubrica in care ne dorim sa vorbim mai pe larg despre subiectul temei alese luna respectiva si vom incerca sa punem intrebari si sa gasim solutii, sau cel putin sa atragem atentia asupra unor lucruri peste care trecem prea usor poate, sau pe langa care trecem fara sa ne dam seama.
Da.. traim intr-o era a vitezei, a supervitezei... Nici noi nu mai stim de ce ne grabim, cu cine ne straduim sa tinem pasul si de ce. Vorba aceea, nu mai sunt cozi sa ne trezim noaptea ca sa prindem loc - pentru cunoscatori. Si totusi viata trece prea repede si parca nu mai avem timp sa ne gandim la nimic... Ca si cand cineva s-ar stradui sa ne tina ocupati pentru a mentine rutina si a nu se opri mecanismul de productie.
Cred ca ati auzit de termenul de consumatorism. Daca nu stiti la ce se refera si sunteti familiarizati cu modul de viata de pana la o anumita perioada (nu dam ani:P) cand se recicla si lucrurile erau cumparate sa tina pe viata, daca se poate (hehe), atunci este de ajuns sa va uitati la transformarile de dupa acea perioada ca sa va faceti o idee. Consumatorismul este acea risipa nebuna de resurse si acea dorinta de a strange si a cumpara mereu mai mult, mai nou, mai, mai, mai. E ca o nebunie contagioasa si.. acum sa fim sinceri, cui nu i s-a intamplat macar 1 data sa plece la magazin si sa se intoarca acasa incarcat cu te miri ce lucruri se aflau pe la diverse promotii, lucruri care nu se aflau pe lista intocmita cu atentie de acasa... Ni s-a intamplat, ni se intampla si se va mai intampla. Nu trebuie sa ne simtim rau, sau vinovati... nu atata timp cat nu se exagereaza, cat toata aceasta risipa nu devine singurul tel in viata si cat nu pierdem controlul, nemaipasandu-ne de nimic altceva, sau de pretul pe care il platim toti..
Luna aceasta tema noastra a fost Reciclarea hainelor. Nimic nou as spune! Ceva ce se face probabil de cand lumea si pamantul:). Fie ca le transmitem din generatie in generatie (si ce poate fi mai frumos decat un obiect drag pastrat si ingrijit pe care sa il primesti plin de amintiri, si sa il oferi mai departe, ca o legatura materiala intre generatii?), fie le transformam, le schimbam utilitatea transformandu-le in ceva ce poate fi purtat, sau ca ornament .. sau stiti voi - carpe de praf:). Bineinteles, exista si posibilitatea donatiilor - sunt foarte multi oameni care apreciaza un articol vestimentar pe care la un moment nu si-l poate permite, dar ii este necesar. Si aici ar fi de discutat, pentru ca multi oameni nu inteleg ce inseamna o donatie si confunda un om care are mare nevoie cu un container pentru haine vechi..nefolosibile. Oricum, aruncarea hainelor la gunoi si pe langa (da, se poarta mai mult pe langa) nu este cea mai fericita alegere. Imaginati-va ca aceste gunoaie ajung la groapa, unde sunt arse si... toate mizeriile aruncate, chimicale in mare parte .. toata acea nefericita combinatie ajunge apoi in aer..
In alte tari exista sisteme de colectare ale hainelor vechi. Sisteme care functioneaza foarte bine. Hainele care pot fi folosite si se afla intr-o stare foarte buna se duc la containere speciale, cele mai putin bune se duc la alt fel de containere. Ideea este ca se recicleaza! Se refoloseste! Se reduce in acest caz macar poluarea, daca la consumatorism mai este de lucru:). La noi mai putin. De fapt miza cea mare a fost acea idee a lipsului atat de bine inoculata si manipularea prin care in general oamenii sunt facuti sa creada ca au nevoie de multe chestii de care de fapt nu au.
Tot in alte tari exista un segment de oameni care cauta haine retro, vintage .. second hand. Haine dintr-o generatie in care naturalul era mai la putere ca acum:). Si mai sunt oameni care reconditioneaza sau creaza haine din haine mai vechi. Cum vi se pare ideea? Am vazut o artista care crea obiecte vestimentare deloc ieftine din alte obiecte vestimentare transformate in materie prima. Atata timp ca acest lucru se face responsabil banuiesc ca nu este o idee rea. In plus nu este o idee noua. :) Cine nu a transformat un obiect vestimentar mai vechi, dintr-un material bun si frumos in unul nou? Daca nu ati incercat nu pierdeti nimic facand acest pas - poate fi chiar amuzant, puteti convinge si prieteni sa incerce... poate asa, din om in om se va schimba si la noi ceva in bine - si vom avea centre de colectare si pentru haine, sau incaltaminte. Iar daca esuati preschimbarea, ca sa citez o draga prietena, e nevoie si de carpe de praf:).
Nu spune nimeni sa nu ne innoim :). E ceva normal - dar daca tot suntem bombardati cu enspe mii de colectii pe an.. cu atatea "carpe" ca sa citez pe altcineva drag, nu ar fi normal sa avem si un sistem care sa le introduca in mecanismul de reciclare?
Voi incheia aici si voi adauga un filmulet pe care il vazusem mai demult si pe care am avut placuta surpriza sa il gasesc tradus: Povestea lucrurilor. Cred ca urmarindu-l lumea ar intelege poate si mai bine despre ce am vorbit eu mai sus...
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi ce am scris si sa vizionati filmuletul! Sper sa va placa ideea acestor mici editoriale! Iar daca nu ati reusit sa va inscrieti la provocarea pe tema reciclarea hainelor puteti adauga creatii noi pe aceasta tema in Rubrica la categoria respectiva. Noi le vom adauga in Galeria de creatii si la final, anul viitor, cei inscrisi vor avea parte de o surpriza;).
Asadar dragii nostri, SA FACEM SA FIE BINE SI PENTRU NOI. ...sau macar sa lasam mostenire copiilor nostri o mentalitate sanatoasa.
RăspundețiȘtergere