miercuri, 8 august 2012

Cum facem ... o gentuta din material reciclat.

Buna si bine v-am regasit;)!!
Luna aceasta a fost randul meu sa va provoc si m-am gandit ca in apropierea toamnei urmeaza sa schimbam garderoba (stiti voi vara>iarna) si atunci este imposibil sa nu gasim ceva care sa merite... o noua sansa. Idei aveam o mie - cu timpul am stat mai rau, asa ca m-am oprit la ceva care merge purtat si acum, dar si la toamna (pana se face mai frig) sau primavara: o gentuta!!


Trebuie sa recunosc ca in alegerea facuta m-a ajutat si Rha, cum altfel! Mai mult, ea a fost cea care mi-a dat o parte din materia prima: cea la vedere:P, adica fata gentii, dar si cea care a facut cumparaturile necesare:D!!


Materiale :
- un maieu de bumbac cu imprimeu tare frumos
- un tricou de bumbac bleumarin (sa fie in ton si cu maieul care are dungi albastre)
- ata (neagra, rosie) si ac
- foarfeca
- rigla, creion/creta,
- capse, nasturi si fermoar

Nimic complicat si totusi vedeti ca mananca timp :P. Eu nu am masina de cusut, asa ca lucrul de mana a durat - si daca nu esti presat de timp este o relaxare binemeritata. Cel putin pentru mine!! dar sa va prezint pasii si sunt sigura ca daca veti incerca va veti bucura si voi de o gentuta comoda si draguta!!


Eu am inceput prin a masura "captuseala" - adica am pus maieul pe tricou si mi-am trasat cateva lunii orientative cu ajutorul unui creion alb. Dupa care am trecut la ... altceva. (haha) Am desfacut bretele - pentru ca maieul mi-a permis acest lucru:




Dupa care m-am intors la tricou si am decupat captuseala. Trebuie sa tineti cont ca veti coase materialul ca sa obtineti practic spatiul din interiorul gentutei - asa ca atunci cand masurati si urmeaza sa taiati, nu uitati sa tineti cont de portiunea care se va pierde cand veti coase. Acesta este un detaliu important pentru ca nu vrem sa fie captuseala nici prea scurta, dar nici prea mare si sa ne deformeze gentuta.
Am cusut laturile care urmeaza a forma spatiul de depozitare din interiorul gentii (eu am festonat de mana). Pentru partea ce urmeaza a fi atasata de maieu (adica fata gentii) am pastrat partea de bordura a tricoului asa ca nu a mai fost nevoie sa festonez. Am trecut la maieu unde am prins partile de jos ale acestuia laolalta si le-am cusut urmarind cusatura deja existenta (astfel, chiar daca am cusut la mana, nu se observa pentru ca am ales si culoarea de ata ca sa se potriveasca celei deja existente).


Am atasat captuseala gentutei astfel formate si le-am festonat, dupa care am prins si bretelele pe post de manere:).


Urmatorul pas l-a constituit atasarea de buzunare - eu am realizat doua din manecile de la tricou) si ... fermoarul (care poate fi destul de complicat).

Eu am inceput de la capatul de unde porneste fermoarul si dupa ce l-am prins bine am cusut pe rand fiecare latura a fermoarului prinzand la un loc captuseala, buzunarele laterale (latura lor mai inalta) si maieul (fata gentii) - avand grija sa cos drept si uniform.

Asa arata la final! Pentru ca nu exista fermoare pentru toate marimile (eu aveam nevoie de aproximativ 34cm) am taiat din cel pe care mi l-a cumparat Rha cat aveam nevoie securizand bine terminatia ).


Apoi am cusut capse pe interiorul buzunarelor si nasturi pe exterior (multumesc Florentina pentru nasturei - s-au potrivit de minune la acest proiect!!).

Si iata si gentuta mea gata, numai buna de purtat:D.

tips:
- am cusut la un loc fermoarul cu buzunarele, captuseala si fata gentii pentru a-i conferi un plus de rezistenta, dar si pentru a putea a avea o imagine mai frumoasa (fiind din material moale tindea sa nu stea asa.. dreapta).
- tricourile sunt foarte bune in proiecte pentru ca au avantajul de a nu se desira cand sunt taiate (ca alte materiale) si in plus au si laturi deja .. cusute:D.


Sper ca v-a placut proiectul meu si ca aceasta tema va va fi folositoare si va veti si distra creativ cu materiale la indemana. Abia astept sa va admir proiectele!!
Pe curand,
Rux si.. asistentul ei de nadejde, fotomodelul de mai sus, Dodo.

0 comments:

Trimiteți un comentariu