sâmbătă, 23 iunie 2012

De vorba cu ... Oana - Crea Shop Hobby and Crafts


In fiecare luna incercam sa ne cunoastem mai bine, sa ne imprietenim, sa invatam ceva nou! Avantajul unui astfel de blog este ca deschide foarte multe usi si.. impreuna invatam sa zambim si sa gasim mereu o portita catre frumos, larg deschisa. sau cel putin aceasta este ideea! Voi ne spuneti daca si reusim.
Alaturi de noi si de voi se afla in fiecare luna cineva care, fara vreo obligatie, ne ajuta sa va facem un mic cadou - un premiu care sa va aminteasca de momentele frumoase pe care speram ca le petreceti aici pe blog, dar si in atelierul de creatie in care se nasc lucrarile voastre. Oana a raspuns cu drag invitatiei noastre si ii multumim mult pentru ca ni s-a alaturat. Am vrut sa ne cunoastem mai bine, sa aflam parerile ei despre fenomentul 3r.

Buna Oana! Iti multumim ca ni te-ai alaturat ca sponsor al provocarii cu numarul 2 - poseta de blug! Te rugam sa spui cuvinte despre tine si proiectul tau de suflet Crea Shop Hobby & Crafts.

Buna, cu mare drag si pe viitor pentru ca imi plac foarte mult temele voastre.
Cateva cuvinte despre mine si despre Creashop… hmmm… am 35 de ani, sunt de meserie jurnalist (meserie pe care am practicat-o cu mare drag timp de 14 ani), sunt mamica unei fetite care in acest an face 5 ani (Catinca), sunt un om normal…dotat poate cu mai multa incapatanare si determinare decat media ! :D De trei ani locuim in Belgia  si de aici a pornit si ideea magazinului online CreaShop Hobby&Crafts. Cand am venit aici am descoperit o lume si un mediu handmade care mi-era total strain. Fiind pasionata de activitatile manuale si incercand sa-mi petrec cat mai mult timp impreuna cu fata mea, intr-un mod « altfel »…adica nu la desene animate….ei bine, am descoperit magazinele handmade care nu aveau deloc legatura cu ceea ce exista in Romania. Dupa o perioada a incoltit in mintea mea gandul ca mi-ar placea sa fac un astfel de magazin acasa, in Romania, un magazin unde oamenii pasionati (adulti sau copii) sa gaseasca materiale de buna calitate, de mult mai buna calitate decat ceea ce se importa la tir din China. Mi-am dorit sa aduc materiale noi pe piata romaneasca, materiale revolutionare care sa ofere un plus pe langa imaginatia si creativitatea de invidiat a romanilor. Cam asa…pe scurt, a luat nastere magazinul nostru online.
Oana: Care a fost cea mai mare provocare in deschiderea magazinului?

Cea mai mare provocare a fost faptul ca desi am lucrat ani de zile in relatia cu oamenii, desi am gestionat afacerile altora, ani de zile, ca PR, m-am trezit ca a venit vremea sa o fac pentru mine….si am un « sef » al naibii de exigent ! :D Parea usor la inceput, cand eram in stadiul de proiect…pe urma, dupa ce m-am apucat serios de materializarea proiectului…mi-am dat seama ca nu este deloc usor sa fii propriul stapan (desi cu totii ne dorim acest lucru). La modul cel mai serios…cand ajungi sa lucrezi pentru tine…muncesti de 10 ori mai mult decat atunci cand muncesti pentru altii, dar si satisfactiile sunt pe masura….deci da, cea mai mare provocare a fost sa rezist primelor cateva luni dupa ce m-am apucat de materializarea proiectului : relatiile cu furnizorii, actele pentru firma, proiectele de dezvoltare, de promovare, construirea site-ului etc. a meritat fiecare minut ! 

Rha: Cum ai descoperit pasiunea pentru handmade ?

Cand eram gravida cu Catinca…inainte sa nasc, vreo luna de zile am fost consemnata la pat….si de plictiseala m-am apucat sa fac bijuterii din Fimo. Apoi m-am oprit pentru ca mirosul de fimo la cuptor este toxic si mi-era frica sa nu se imprastie prin casa si sa se duca la bebe. Cand a mai crescut putin fi-mea…m-am reapucat de handmade pentru a o indruma pe ea….si dupa ce ma jucam cu ea, ma ocupam cu handmade pentru mine. Lucrurile au evoluat rapid dupa ce fi-mea a facut 3 ani, iar acum lucreaza cot la cot cu mine, aproape toate tehnicile handmade pe care le lucrez si eu : decoupage, decorare de obiecte, fimo, pictura, mozaic etc.

 

Rux:  Se inteleg materialele reciclate cu cele noi, din magazine specializate?:)

Mmmm…nu prea !  Acum tu ce ai vrea sa spuna un comerciant de materiale de creatie ? :D Evident ca din punctul de vedere al patronului de magazin iti voi spune ca nu…pentru ca interesul meu este vand materiale noi ! Acum fara gluma vorbind…dincolo de ideea de reciclare, de eco si toate conceptele moderne de salutat…cred ca a venit vremea ca noi, romanii, sa beneficiem si de nou. Au fost prea mult ani in care am tot reciclat, am tot folosit ce aveam prin casa pentru ca altceva nu se gasea. Acest lucru se vede, din pacate, daca stai sa compari handmade realizat in strainatate cu handmade realizat in Romania (nu pentru ca nu sunt frumoase- ale noastre sunt de multe ori mai frumoase si mai creative….se vede diferenta la materiale). Eu cred ca o imbinare a celor doua, nou si reciclare este o cale echilibrata. Din pacate la noi se merge destul de mult pe extreme, din multe motive : financiare, comoditate, lipsa de informare etc. Daca ma intrebi pe mine….as interzice handmade-ul de reciclare in scoli si gradinite. Nu pentru ca nu este bun, nu pentru ca nu este de salutat ci pentru ca foarte multe conceptii didactice au ramas la nivelul de reciclare ceea ce nu este bine deloc. Copilul este in formare si dezvoltare creativa…ori dezvoltare creativa implica utilizarea tuturor materialelor si tehnicilor existente- unele dintre ele, cum spuneam revolutionare. Prin reciclare exclusiva sau preponderenta nu-i oferi posibilitatea sa cunoasca si sa utilizeze materiale care, la nivel international, sunt folosite in mod curent, ca obisnuinta, in handmade. In timp ce in gradinitele (nu generalizez…hai sa spunem in majoritatea gradinitelor) se lucreaza inca improvizat, numai cu materiale reciclate sau cu materiale naturale (ghinde, frunze etc), in gradinitele belgiene (iau acest exemplu pentru ca-l traiesc pe viu) se lucreaza cu materiale naturale (multe dintre ele reciclate), dar prelucrate si adaptate noilor tehnici si noului nivel international al handmade-ului : lemn, mozaic de sticla, lut cu uscare la aer, plastic nebun, margele de lemn si multe altele. Desi enumerarea pare banala….imbinarea tehnicilor si materialelor descrise mai sus are alte rezultate decat frunzele lipite pe hartie sau ghindele pictate cu carioca.Dupa ce am deschis magazinul am cunoscut foarte multe cadre didactice in fata carora ma inclin cu tot respectul…cadre didactice care fac minuni din nimic si asta pentru ca au imaginatie. Cu foarte putini bani se pot achizitiona materiale noi si se pot combina perfect (asta apropo de echilibrul intre reciclare si nou)  cu cele banale sau cu cele destinate reciclarii. Ies niste lucruri spectaculoase. Eu una as face in gradinite si scoli ore de reciclare separate de cele de dezvoltare a creativitatii…ore in care sa se intelega ce inseamna reciclare si care este scopul ei de fapt.  Concluzia….merita sa nu ne axam doar pe reciclare si sa fim deschisi la nou. 

Oana: Care sunt hobby-urile tale, in afara celor creative ?

Laptop, laptop si iar laptop....glumesc, dar cam asta am facut de cand am deschis magazinul. Hobby-urile de suflet, pentru care am destul de putin timp liber in ultima vreme (dar ma aduc pe linia de plutire Catinca si sotul meu care ma ridica cu forta de la calculator) sunt calatoriile, cititul, plimbatul cu rolele cu fi-mea si…asta e un alt secret pe care-l dezvalui…sunt colectionar. Nu colectionez timbre ci ceva mai aparte, ceva ce mi-am dorit din copilarie si s-a pastrat gandul si visul pana acum cand am avut ocazia sa-l am. Am o casa de papusi de 1:12, o casa in stil Tudor, de colectie,  pe care mi-o construiesc, mobilez si creez singura. Este o pasiune extrem de migaloasa, extrem de costisitoare pentru ca miniaturile costa mult peste tot. Pana in prezent am reusit sa fac exteriorul si doua camere (nu sunt total terminate): camera copilului si baia. In domeniul colectionarilor de case se spune ca nu esti pasionat cu adevarat daca nu faci diverse lucruri cu mana ta, fara sa le cumperi : mobilier, faianta, mancarea etc…asa ca am revenit iar la pasiunea fimo si imi fac singura miniaturile – alimente, vesela etc. Din pacate nu am suficient timp sa ma ocup de casa…dar este modul meu favorit de relaxare. 

 
Ramo: Care crezi ca este impactul creatiilor realizate prin reciclare/reutilizare asupra clientilor?  

Imi este foarte greu sa-ti spun pentru ca de 3 ani incoace traiesc in alta tara, cu alte reguli, alte mentalitati decat in Romania. Aici nu se recicleaza decat mobilier ….nu se face reciclare in sensul artistic al cuvantului…nu asa cum o intelegem noi romanii. Aici reciclarea merge dupa reguli clare…reciclare creativa…am vazut mai putina. Nu stiu ce impact are asupra altora…pot sa-ti spun cum vad eu si cum simt eu fenomenul. Creatiile realizate din materiale reciclate mi se par foarte interesante pentru ca dincolo de materiale ai nevoie de extrem de multa imaginatie. Am vazut cateva creatii realizate din niste lucruri la care nici nu m-as fi gandit vreodata in viata mea. Cel mai mult mi-a placut un covor facut din dopuri de pluta…era spectaculos !


Rux: Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general? 

La noi conceptul asta se confunda, de foarte multe ori cu « carpeala » si de foarte multe ori linia de demarcatie intre carpeala si adevaratul concept 3R este foarte fina. Nu pentru ca asa ar trebui sa fie ci pentru ca …si iar ajungem la ceea ce spuneam mult mai sus…am fost prea multe vreme privati de materiale reale si acum, pentru multi dintre noi…reciclare  este sinonim cu carpeala, uitand ca echilibrul si adevaratul 3R au alta directie si alt inteles. Am vazut de curand ceva spectaculos…niste pantaloni scurti din denim au devenit, in maiinile unei tipe o jardiniera de toata frumusetea. Reciclare combinata cu modern. A folosit pentru intarirea lor o solutie speciala numita Powertex care intareste orice suprafata poroasa si o aduce la duritatea plasticului. Pentru aceasta creatie s-a platit frumoasa suma de 50 de euro. Nu am putut sa nu ma intreb daca in Romania fiind, aceasta creatie ar fi atras cumva atentia. Revin la a doua intrebare : eu nu sunt o persoana foarte eco, nu dusa la extreme…nu stau sa ma gandesc de fiecare data cand deschid apa de la robinet ca privez lumea de apa, nu ma stresez sa nu mai dorm noaptea daca vad un muc de tigare pe jos. Ma intereseaza, mi se pare un lucru care trebuie sa ne preocupe pe toti, cu masura si cu bun simt. Dincolo de asta…nu imi place extrema de a transforma spiritul eco intr-un mod de viata  si sunt convinsa ca nu sunt omul care sa traiasca fara confortul « modernului » (sau care sa se priveze definitiv de el) care genereaza diverse lucruri negative : fara masina de spalat, dus la doua zile sa nu consum apa, spalat vase odata la doua zile sa nu consum apa, abordat oameni pe strada sa le fac observatie ca au pus sticla de plastic in containerul gresit . Astea sunt exagerari si cred ca fiecare din noi trebuie sa fie constient ca raul este rau si trebuie evitat sau diminuat, dar fara sa cada in capcana « extremismului »



Ai realizat proiecte care sa contina si un obiect pe care l-ai "redefinit"? Ne poti da un exemplu?


Ohhh, da, o gramada ! Chiar si ieri ! Am gasit pe net un tutorial al unei rusoaice care facea niste vaze cu impletituri de nu-ti venea sa crezi - din peturi de apa sau cola. N-am rezistat tentatiei si am incercat si eu cu o sticla de apa, de culoare albastru intens. A iesit foarte draguta. Imi place sa incerc astfel de lucruri desi de regula primeaza testarea materialelor pe care le vand. Trebuie sa le stiu  toate secretele ca sa-mi pot sfatui clientii atunci cand le cumpara. 
Am observat ca iti alegi cu mare atentie produsele pe care le aduci in magazin - ele fiind cat se poate de prietenoase cu mediul si automat cu noi. Ce te-a determinat sa faci acest lucru si cat de mult conteaza pana la urma acest aspect? Sunt oamenii constienti de ceea ce cumpara?


Eu aleg in primul rand produse de calitate. Calitate inseamna si prietenoase cu mediul, dar inseamna si aprobate UE…grad de toxicitate, grad de finisare, indicatii de utilizare etc. N-am mers niciodata pe principiul ieftin si mult…pentru ca ieftin, in 9 cazuri din 10 inseamna prost ; prost finisat, continut neindicat etc. Majoritatea hartiei pe care o aduc este fara acizi, lucru obligatoriu pentru cineva care vrea sa lucreze cu hartie de calitate si stie ce inseamna « fara acizi ». O cunostinta se plangea ca a cumparat niste carton dintr-un mare magazin de handmade  din Romania si l-a taiat ca sa puna pe el bijuterii create de ea. Dupa o saptamana toate bijuteriile erau negre….cartonul avea acizi. Aduc vopsele de toate felurile…acrilice, vopsele textile, vopsele speciale si lipici sau lacuri…toate au proveninta clara, au teste facute, sunt firme mari care au responsabilitate in acest domeniu pentru ca altfel NU pot vine in EU. Asa ca…nu m-a determinat nimic in mod special….furnizorii mei din Belgia, Germania, Franta si Olanda  respecta pur si simplu legile,  respecta prevederile privind comercializarea produselor de acest gen…este normal sa fie asa. Oamenii incep sa fie constienti de ceea ce cumpara. Cei care sunt interesati de calitate, de protectia lor, de protectia mediului si nu in ultimul rand de protectia celor din jur tin cont de aceste lucruri si se informeaza. Cei care vor doar sa vanda sau sa vanda ieftin si prost fac cum stiu ei. Marele pacat in cazul lor este ca nu realizeaza (si aici ma refer la creatorii handmade) ca un cumparator care s-a « parlit » o data cu produsele lor…nu mai vine a doua oara sa cumpere de la ei. Daca-mi vinzi niste cercei frumosi care se innegresc dupa doua purtari….doar pentru ca ai preferat sa dai cu 2 lei mai putin pe materia prima (si sa castigi tu 2 lei in plus)…crezi ca mai vin a doua oara la tine ? Evident nu….Acesta este un concept de care eu tin seama mereu cand aduc marfa…prefer sa-mi pun un adaos mai mic la un produs de calitate si sa am clienti care revin si devin fideli, decat sa « dau lovitura »  cu preturi mici si marfa proasta si a doua oara sa nu-mi mai calce « pragul ».

Ai un mesaj pentru Provocari Verzi, sau pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea?

In primul rand vreau sa va multumesc pentru aceasta propunere de a face un interviu. In al doilea rand vreau sa va felicit pentru ideile si modul in care intelegeti sa construiti si sa mentineti acest site frumos, educativ si creativ. Pentru cei care va citesc : le doresc sa participe la cat mai multe provocari, sa  castige cat mai multe premii pe site-ul vostru si sa transmita cat mai multor persoane pasiunea pentru creatie si pentru frumos…pentru ca avem nevoie de frumos in viata noastra, iar handmade-ul este unul din putinele care reuseste sa cumuleze mai multe lucruri : frumos, creativ, relaxant. 
 
Ii multumim si noi Oanei pentru ca a raspuns intrebarilor dar si pentru fotografiile pe care ni le-a trimis:)!
Pe curand!

5 comentarii:

  1. Un interviu exceptional! Felicitari din tot sufletul! Este o mare bucurie si placere sa va citesc! va imbratisez de mii de ori!
    Cu drag,
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc din nou pentru oportunitatea pe care mi-ati dat-o de a fi prezenta aici, in casuta voastra verde!:D Cu drag, Oana

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc din nou pentru oportunitatea pe care mi-ati dat-o de a fi prezenta aici, in casuta voastra verde!:D Cu drag, Oana

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc din nou pentru oportunitatea pe care mi-ati dat-o de a fi prezenta aici, in casuta voastra verde!:D Cu drag, Oana

    RăspundețiȘtergere
  5. Oana este un om de calitate,ceea ce in ziua de azi gasesti rar.Va pup fete dragi!

    RăspundețiȘtergere