luni, 11 iunie 2012

De vorba cu ... Florentina - Handmade in Covasna


Trebuie sa recunosc ca la inceput de tot.. cand inca lucram la conceptul de provocari verzi m-am gandit cum ar fi daca... pe primul loc se vor afla mai multe persoane? Pana acum am trecut pe langa o astfel de situatie - desi de multe ori in timp ce calculam punctaje si vedeam cum se schimba mereu clasamentul si cat este de strans (credeti-ma mereu este strans) imi ziceam.. ei asta-i acum... Si iata ca s-a intamplat! Tema #4 "Transformarea PET-urilor" a adus doua concurente pe prima pozitie a clasamentului si astazi vom vorbi cu prima dintre ele.

Florentina felicitari! Ne-a placut foarte mult creativitatea de care ai dat dovada transformand niste simple peturi cu atata .. naturalete! Esti o persoana extrem de energica, creativa si lucrarile tale debordeaza de optimism. Dar mai bine povesteste-ne tu .. despre tine!:)

Va multumesc mult, dragi provocatoare, pentru premiu si pentru ca mi-ati dat ocazia sa vorbesc despre mine, cu toate ca nu sunt prea multe de spus. Sunt o persoana simpla, care iubeste tot ceea ce e frumos, care se relaxeaza atunci cand "mestereste" cate ceva si inca e uimita de satisfactia data de privirea unui lucrusor iesit din mana ei. Imi place sa incerc mereu ceva nou, iubesc cu disperare viata si respect putinele ei daruri.


Oana. Care este dorinta ta cea mai mare legata de handmade/lucru de mana?

Probabil o sa radeti, dar cea mai mare si mai mare dorinta e sa am timp, sa mesteresc si sa pot pune in practica numeroasele idei care imi trec prin cap, sa incerc tehnici si materiale noi...

Ramo: Cum ai descoperit aceasta pasiune? (pentru handmade)

Incercand sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare, am calatorit in timp pana la perioada copilariei, destul de fragede.
Bunica mea a fost croitoreasa. Stand langa ea, ma jucam cu resturile de materiale (imi placeau asa de mult cele colorate...) si incropeam hainute pentru papusile mele. Apoi, am inceput sa inventez fel de fel de jucarii, pentru mine si sora mea mai mica.
Tot in copilarie am descoperit ca un cadou personalizat, facut cu manutele proprii, e mai apreciat de cei dragi.
Ah, sa nu uit: orele de lucru manual din clasele primare erau preferatele mele.
Asadar, aceasta pasiune dateaza din copilarie si a crescut odata cu mine.


Rha: Tinand cont de paleta ''colorata'' de accesorii pentru creatie ce se gaseste pe piata, ce sanse crezi ca au produsele realizate prin ''reciclare''?

Cu putina inspiratie, prin reciclare se pot obtine lucruri minunate. In fata persoanelor care apreciaza obiectele deosebite, iesite din tipare, produsele realizate prin reciclare pot avea mari sanse de a fi admirate si pretuite. Dar nu le-as recomanda snobilor...
 

Rux: Ai fost alaturi de noi inca de la prima provocare. Dintre temele prezentate pana acum care a fost preferata  ta? De ce?

Draga Rux, ma bucur sa-mi amintesc cu drag cum am participat la fiecare provocare a voastra. Toate temele au fost interesante si mi-au placut ( si cu nerabdare le astept pe urmatoarele), dar parca mai aproape de suflet mi-a fost "cosuletul cu flori". Poate pentru ca florile fac parte din viata mea, iar cine imi urmareste blogul stie asta (ca fapt divers: ma cheama Florentina, iar in buletin, la adresa, figureaza strada Florilor...) Sau poate pentru ca sunt o romantica incurabila...



Oana. Care sunt materialele preferate cu care lucrezi?

Draga Oana, daca ar fi sa fac un clasament, pe primul loc ar fi servetelul. Pe locul al doilea, la egalitate, toate celelalte (sfoara, nasturi, hartie colorata sau de ziar, margele etc.) In functie de inspiratie, orice ma inconjoara poate deveni material de lucru sau suport de decorat.


Ramo: Cum crezi ca este pozitionat handmade-ul romanesc in ochii tuturor?

Nu sunt foarte sigura ca ocupa (deocamdata) locul pe care il merita. Dar fenomenul handmade ia amploare pe zi ce trece. Accesoriile sau decoratiunile realizate manual au printre calitati originalitatea si unicitatea. Si, cel mai important, cine le realizeaza, isi lasa in ele un pic din sufletul de artist. Ceea ce nu se poate spune despre chinezariile care au invadat de mult piata romaneasca. In opinia mea, cine alege sa poarte/detina produse handmade: persoane deschise spre nou, care au ceva de spus, care apreciaza frumosul, care au personalitate si idei. Atata timp cat aceste persoane vor exista, "fenomenul handmade" va fi apreciat la justa valoare. Handmade-ul romanesc isi are publicul sau.
Am citit undeva ca arta exista pentru ca realitatea nu e de ajuns. Eu as spune ca handmade-ul exista din acelasi motiv.


 

 Rha:  Ce te-a convins sa participi la Provocarile Verzi?

Initial le-am descoperit pe Oana si pe Rux si blogurile lor. Si stiam ca, daca ele se implica, neaparat trebuie sa fie ceva interesant. Adaugandu-se faptul ca imi plac provocarile in general si cele creative, in special, n-am fost prea greu de convins...

 
Rux:  Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general? 

Eu mereu am fost adepta principiului "nimic nu se arunca, totul se transforma", iar ca mine, mai sunt multi, chiar daca din motive diferite: respect pentru mediu, dorinta de implicare, creativitate sau criza economica. Eu cred ca multi il aplica, chiar daca nu-l numesc. Iar in ultimii ani, am observat ca si in scoala sau in alte domenii, se pune accent din ce in ce mai mult pe acest subiect.
Bineinteles ca este un principiu sanatos, benefic pentru noi si natura inconjuratoare. Iar cine nu e constient de asta, va avea de suferit sau va fi fortat sa constientizeze, cum spunea si Vavaly, intr-un viitor nu prea indepartat.




Ai un mesaj pentru Provocari Verzi, sau pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea?

Ma bucur ca exista si ca le-am descoperit; apreciez implicarea voastra si optimismul si energia ce razbat din actiunile voastre. Va doresc sa se inmulteasca participantii la provocari- eu le recomand tuturor sa incerce, sa raspunda provocarilor, pentru ca vor avea doar de castigat!



Iti multumim ca ai stat de vorba cu noi, ca ne urmaresti si participi la provocari si bineinteles nu in ultimul rand pentru ca ni te alaturi la expozitiile caritabile:). Pe voi va asteptam pe 15 la o noua expozitie caritabila - speram sa va placa ce am realizat de aceasta data  si daca va face placere nu ne suparam sa le faceti cunoscute si prietenilor:)! Pe curand!

2 comentarii:

  1. Multumim Florentina pentru cuvintele si gandurile tale, pentru participarea la provocarile noastre si iti doresc mult succes!

    RăspundețiȘtergere