vineri, 11 mai 2012

De vorba cu .... Vavaly

Suntem foarte fericite! Cand am inceput proiectul ne-am dorit foarte mult sa putem imparti impreuna acest coltisor "verde". Ne bucuram ca.. va alaturati provocarilor noastre si ca impreuna cream lucruri in care punem sufet, speranta, iubire... ca facem mici fluturi din... ceea ce multa lume considera "gunoi". Va multumim ca impreuna putem gasi solutii pentru a face colectarea selectiva mai usoara, si, recicland, reflosind si reducand consumul putem crea mici amintiri:) frumoase.

Tema "Cosuletul cu flori" a adunat la un loc o galerie de creatii  absolut minunate! Vavaly a ocupat primul loc, asa ca astazi vom sta de vorba ca intre prieteni.. sa ne cunoastem mai bine:). Vali felicitari pentru creatia ta:)! Inainte sa vorbim despre ea, te invitam sa ne spui cateva cuvinte despre tine!

In primul rand va multumesc din suflet pentru alegerea ce ati facut-o, alegere ce ma onoreaza cu adevarat. Despre mine cred ca vorbesc lucrarile mele, dar, pentru a transpune in cuvinte, descrierea suna cam asa: sunt o fericita mamica , de doar 37 de anisori (impliniti azi, la ora cand scriu aceste randuri), cu energia si sufletul de la 20 de ani si cu o mare bucurie de a trai , cu iubire dar si intelegere de oameni. Invat zi de zi ceva nou, ma bucur de fiecare noua zi, ma bucur de fiecare om ce imi iese in cale. 




Rha: Cum ai descoperit pasiunea pentru lucrul de mana - pentru ca se vede ca pui mult suflet in lucrarile pe care le realizezi!

Draga Rha, lucru de mana fac de cand ma stiu, intotdeauna am mesterit cate ceva. Cu ani in urma lucrul de mana pentru mine insemna impletit cu andrelele dar si croitorie. Mi-am realizat multe hainute singura, de la proiectare, scos tipare pana la finisaj si, desigur, purtat cu mandrie . Acum, datorita copilului, lucrul de mana s-a extins in domenii noi, despre a caror existenta nu stiam deloc acum cativa ani. Imi place tot ceea ce fac si fac din suflet pentru ca altfel nici nu m-as putea apuca de lucru. Totul vine din interior iar lucrul de mana pentru mine reprezinta un mijloc de exprimare.

Oana: Care sunt culorile preferate in functie de materialele pe care le folosesti la lucrarile tale?


Draga Oana, de cele mai multe ori culorile ma aleg ele pe mine, sau lucrarea ce urmeaza sa fie realizata isi alege culorile potrivite. Preferinta mea este catre culorile rosu – negru, albastru, bej, mov. Imi place sa ma joc cu contrastele, sa asociez doua, cel mult trei culori. Dar experienta si lucrul cu materiale diverse ma fac sa indraznesc mai mult, imi dau curaj sa incerc si culorile de care de obicei ma feresc, cum ar fi rozul, galbenul, chiar si verdele uneori. 

 Ramo: Spune-ne cateva cuvinte despre lucrarea cu care ai participat si care a castigat primul loc!

Draga Ramona, cosuletul creat de catre mine este dintr-un banal pet de 5 litri pe care l-am decorat cu ajutorul servetelelor de masa , rasucite. Ideea mi-a venit spontan si nu am ezitat sa o pun in aplicare de indata. Nu am stiut pana in ultima clipa cum va arata cu adevarat cosuletul, pe masura ce lucram la el imi veneau ideile pentru a-l decora, floricelele cu care l-am decorat s-au creat aproapte singure, nemaivazand nici unde un cosulet asemanator sau decoratiuni asemenea.
Totul a luat nastere in imaginatia mea iar mainile au ajutat sa prinda contur idea. Ajutorul lui Dante, baietelul meu de 3 ani si jumatate, a fost binevenit pentru ca imi erau necesare manutele lui pentru a tine sticla rotunda ce nu vroia sa stea sub nici un chip cuminte pentru a fi decorata. Dar am supus-o noi.

Rux: Se poate face arta din materiale reciclate?:)

Draga Rux, desi timpul nu imi permite sa studiez atat de multe lucrari sau situri pe cat mi-as dori uneori, tin minte ca, intr-o  noapte de insomnie am nimerit pe cateva situri ale unor artisti din alte colturi ale lumii. Oamenii aceia creeaza ARTA din cele mai banale materiale. Am vazut bijuterii fantastice realizate din hartie reciclata, din ziare,  din reviste.
Am vazut decoratiuni de interior din peturi sau din cutii de conserva. Totul studiat in scoli de arta,  existand denumiri specifice probabil pentru toate acestea. Atunci am simtit cu adevarat ca ceea ce facem noi, in joaca, bazandu-ne doar pe intuitie si indemanare, combinat cu un anume talent inascut si perseverenta, toate acestea reprezinta forme de arta. Mi-am dorit sa vad in cat mai multe magazine sau case obiecte decorative realizate din astfel de materiale, am visat la cursuri predate in scolile noastre , macar in cele cu specific, despre aceasta noua tendinta universala de a recicla, de a face lucruri frumoase din ceea ce pare ca nu are nici o valoare. Valoarea o dau mainile ce le lucreaza, sufletul pe care il pune cel ce creeaza aceste minunatii. 
 
Oana: Daca ar fi sa expui intr-o galerie de arta la ce tema te-ai gandi si care ar fi obiectele expuse?

Oh, draga Oana , intrebarea ta ma onoreaza si ma face sa visez. Nu m-am gandit niciodata la acest lucru, nici nu as indrazni sa o fac.  Chiar daca simt ca am ajuns la o maturitate creativa,   mai am multe de invatat si de experimentat.
Mie mi-ar place foarte mult sa existe in fiecare oras o galerie de arta in care oameni ca noi sa isi poata expune lucrarile periodic. Atunci da, as indrazni sa visez la alaturarea creatiilor mele si ale Mariei langa cele ale altor creatori de frumos din orasul nostru.  In acest context cred ca orice obiect ar fi potrivit, chiar si cele din materiale reciclabile. 

Ramo: Care crezi ca este impactul creatiilor realizate prin reciclare/reutilizare asupra clientilor?  

Reactia celor care mi-au vazut cosuletul, de exemplu, la mine acasa, a fost de admiratie si uimire ca, din materiale atat de banale se poate crea un obiect atat de frumos.
Dar, mai exista si un alt soi de reactie, pe care, trebuie sa recunosc, il am si eu de multe ori. Aceasta reactie suna cam asa: “ei , asta pot sa fac si eu, nu e mare lucru”. Dar  se dovedeste ca totusi  este mare lucru. Ceea ce pare simplu la prima vedere se poate dovedi destul de complicat si, fara experienta si exercitiu, sunt multe sanse sa nu iti iasa. 
Cred ca oamenii, cel putin la noi in tara, au inca foarte putin respectul si intelegerea pentru produsele lucrate de mana, indifferent de materialele folosite. 
 Rha: Ai foarte multe creatii frumoase - cum te descurci cu spatiul de depozitare?:)


E simplu: le daruiesc :) happy. Putine din lucrarile mele se mai afla in posesia mea. Majoritatea au fost create pentru o anumita persoana  si au ajuns sa bucure  acea persoana.  Pana acum acest lucru mi-a adus    multe satisfactii.
Totusi, dorinta mea este sa incep sa ies cu aceste creatii si in lumea reala, sa fac cunoscut oamenilor ca exista alternative la produsele standardizate din magazine contra unei  sume de bani de multe ori asemanatoare. O felicitare handmade, de exemplu, are in ea o farama din sufletul si energia creatorului, ceea ce nu se poate spune despre una cu un mesaj tiparit si o poza printata. 
Rux: Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general? 

Eu cred ca persoanele mature cunosc acest principiu al reciclarii si refolosirii, iar reducerea a devenit necesara din motive evident economice si financiare. Observ insa, cu bucurie, ca aceasta constiinta a  celor 3 R incepe sa prinda radacini tot mai serioase si in constiinta tinerilor.
Pentru a putea intelege insa ce presupune cu adevarat acest principiu trebuie ca oamenii sa invete sa gandeasca dincolo de zidurile casei in care locuiesc, sa invete si sa simta ca fac parte dintr-o comunitate de care trebuie sa aiba fiecare grija si , ca aceasta comunitate face parte, la randul ei, dintr-un intreg ce cuprinde tot Pamantul .
Sigur ca reciclarea , refolosirea si, mai ales, reducerea consumului si a risipei sunt principii sanatoase si benefice dar, mai cred ca, daca noi nu suntem azi constinenti de asta, vom fi fortati sa devenim  intr-un viitor nu prea indepartat. 
Ai un mesaj pentru Provocari Verzi, sau pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea?

Eu va admir din inima pentru tot ceea ce faceti, pentru timpul pe care il dedicati acestor provocari. Nu e usor lucru sa gasesti mereu alte si alte idei , sa realizezi luna de luna un alt proiect si sa tii aproape atatia concurenti.  Eu ma simt onorata sa raspund provocarilor voastre, onorata sa va simt prietene atat de calde si de minunate.  
Admiratia mea se indreapta de asemenea si catre participantii la aceste provocari.  Am descoperit fete minunate care participa cu toata dragostea la aceste provocari si care pun suflet in ceea ce fac.
Mesajul meu este de a merge inainte si de a promova pe cat mai multe canale de comunicare aceste minunate provocari. Merita sa fie cunoscuta munca voastra si dincolo de lumea virtualului. Eu va tin pumnii:) happy .

Iti multumim foarte mult pentru ca ai stat de vorba cu noi si iti dorim si noi multa sanatate si sa iti poti implini visurile:)! Si bineinteles, cu putina interziere LA MULTI ANI!!!:)

7 comentarii:

  1. Felicitari Valy pentru interviu; uite asa ne cunoastem mai bine!
    "Mamici" de Provocari Verzi felicitari pentru interviu si din nou .... felicitari pentru tot ceea ce faceti!
    Zi frumoasa va doresc si weekend minunat cu soare si multe plimbari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D e asa placut sa intru aici si sa simt cum mica noastra familie emana caldura sufleteasca nepretuita:)!

      Ștergere
  2. Ori de cate ori o citesc pe Valy sau ii vad colectia de lucrari sunt tot mai impresionata. Valy este o persoana optimista si se vede asta si din lucrari. Felicitari, Valy, pentru ceea ce esti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iuhuuuuuu! Ce bucurie! Felicitari Vavaly! :)))))) Sunt mandra de tine si ma bucur nespus pentru acest succes al creativitatii si indemanarii tale! Sarbatorim??? Aplauze nenumarate, zambete si bucurii!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mii de multumiri pentru ocazia ce mi-ati oferit-o de a exprima ce simt si ce cred in legatura cu un subiect atat de drag mie: creatia si bucuria de a crea. Cat despre optimism ... incerc sa mi-l pastrez ca pe o raza de soare ce imi apare in fiecare dimineata. Fara optimism nu am putea spera in ziua de maine si nu am putea merge inainte.

    RăspundețiȘtergere