miercuri, 11 aprilie 2012

Tema speciala de Paste " Oua vopsite / decorate natural"

Saptamana trecuta am realizat un articol despre Cum facem.... sa vopsim oua "verzi" ? Ne-am gandit sa venim cu o tema speciala si pentru ca de maine pana la Inaltare se vopsesc oua, va provocam anul acesta sa ornati cateva natural.. sau "verde".



"Oua rosii - de ce? Pentru ca religia ne spune ca atunci cand Mantuitorul era rastignit, Maria Magdalena a pus un cos cu oua sub cruce... Da, de aceea ouale erau rosii.. 
Acum ouale se coloreaza cu vopsea - in diverse culori. Este drept ca e frumos si vesel sa ai oua colorate pe masa de Pasti, dar ce ne facem cu vopseaua care intra prin coaja si migreaza uneori pana la galbenus?
Exista si variante naturale pentru a vopsi / decora ouale ! Poate culorile nu vor fi acelea "perfecte" pe care le obtineti cu ajutorul pliculetelor cu vopsea, dar cel putin aveti siguranta ca oul nu va deveni un aliment toxic.

Nu spunem sa renuntati la vopseluri, nici ca automat orice ou vopsit in acest mod este toxic, vrem sa va provocam ca in aceasta perioada - pana la Inaltare- cand se vopsesc oua, sa incercati si varianta naturala - fie vopsea, fie decoratiuni care sa nu afecteze "calitatea" oului.
Iata si cateva beneficii: 
- oua proaspat fierte (vopseaua rezultata din coji de ceapa fierte rezista pana la 3 zile tinuta la rece) 
- fara chimicale
- culori frumoase
- modele realizate cu frunze, ceara -sunt foarte speciale
- materie prima accesibila ( foi de ceapa, sfecla, coji de nuci, varza rosie, morcovi etc)
- suporturi / hainute pentru oua ( pot fi refolosite)
Puteti citi mai multe aici: Cum facem.... sa vopsim oua "verzi" ?"




Premiile vor fi oferite in urma tragerii automate la sorti prin INLINKZ (lista in care va inscrieti) si vor fi acordate de noi. Premiile constau in: un iepuras dragalas lucrat de Oana si un set lucrat din acril rosu de Rux - pentru a avea oua rosii nevopsite:). 

viziteaza blogul Oanei - DulceaMeaCasa-
-click pentru a vedea poze mare-


viziteaza blogul lui Rux - Copilarim-
-click pentru a vedea poze mare-

Iata ce am creat pornind de la tema propusa! Speram sa va inspire, sau cel putin sa va faceti o idee despre cum pot arata ..... ( vom mai adauga poze pana duminica, 15 aprilie -  pentru ca de maine vom mai orna / vopsi  si noi!:D ):

viziteaza blogul Oanei - DulceaMeaCasa-
viziteaza blogul lui Rux - Copilarim-

Update: Oua vopsite cu coji de ceapa si sunatoare, ornate cu frunze, mai multe imagini aici:  Cum facem.... sa vopsim oua "verzi" ?

Update: Oua vopsite cu coji de ceapa, ornate cu frunze si ... cires?:) mai mult aici:  Cum facem.... sa vopsim oua "verzi" ?



Pe pagina reguli de participare din meniul blogului gasiti regulamentul detaliat - va rugam sa il cititi cu atentie pentru ca mai jos este doar un rezumat:
  • tema speciala de Paste " Oua vopsite / decorate natural" va provoaca sa vopsiti / decorati oua cu vopsea obtinuta din plante, sau cu decoratiuni care sa nu afecteze "calitatea" oului. (adica materiale textile - bumbac, "hainute", hartie, panglica, coca etc)
  • pentru a participa realizati un articol in care sa prezentati creatia voastra pe blogul personal, sau trimiteti-ne o fotografie cu creatia daca nu aveti blog si va vom inscrie noi in concurs.
  • va recomandam sa va semnati lucrarile - sa incurajam drepturile de autor!
  • acest concurs se desfasoara in perioada 11-22 11.04-24.05(23:59). pana la sfarsitul lunii creatiile voastre vor fi admirate in galeria de creatii si vom afla premiantii.
  • pentru orice nelamurire va rugam sa ne scrieti pe mail:  
  • nu este chiar o regula, dar ne-am bucura daca dupa ce va inscrieti ne-ati lasa si un comentariu!


Perioada de inscrieri: 11 aprilie - 22 aprilie 24 mai(23:59). Mult succes:)!!




Nu uitati de provocarea lunara: Tema #3 "Cosulet cu flori"!!!

23 de comentarii:

  1. Multumim de provocare! Eu anul trecut le-am vopsit cu hartie creponata si otet. Se fierb ouale si asa fierbinti, cat suporta fiecare, se pulverizeaza cu putin otet, apoi se imbraca oul in fasii divers colorate(fiecare fasie trebuie sa aiba 2-3 straturi de hartie). Pentru a fixa hartiile, se mai pulverizeaza cu otet din cand in cand. Se aseaza oul pe o tava si se lasa cateva minute, apoi se indeparteaza hartiile.
    Nu stiu cat de verde e aceasta varianta ;)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Alina, atata timp cat nu este afectat continutul, eu cred ca putem sa o trecem la varianta verde - dar daca se exagereaza si vopseaua patrunde inauntru.. nu mai este asa verde:P.
    Acum eu banuiesc ca te referi la prima ipoteza:P!
    O alta varianta ar fi cu servetelul - pana duminica vom mai adauga si noi poze, avem inca in lucru cateva idei despre care am mai vorbit si la rubrica de tutoriale - ”cum sa”.
    Abia asteptam sa vedem cum va arata cosuletul virtual cu oua vopsite/decorate natural:D!

    rux

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum am vopst 10 oua cu foi de ceapa rosie dar au iesit cam maro...am incercat si sfecla rosie dar nu s-au colorat deloc.
    Ma intereseaza doar culoarea rosie...am vazut pe net niste oua rosii faine si zice ca sunt tot cu foi de ceapa...dar cum oare?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ramona sigur nu vor iesi rosii - ca vopseaua chimica (de fapt ies cam culoarea sangelui coagulat - ca sa fac o comparatie).

    Asa cum ziceam , conteaza foarte mult si pigmentul cojii oului! Daca are coaja alba va iesi mai spre rosu, daca e inchis la culoare oul, mai spre maro.
    Noi le facem asa:
    -se spala ouale, se pun la fiert ( in functie de cat de tari vrei sa fie). Apoi se pun in vasul cu vopseaua naturala. (cojile de ceapa fierte anterior pentru circa 30 de minute - in functie de ce intensitate dorim sa aiba culoarea). Se poate pune si putin otet sa fixeze culoarea :).

    Am inteles ca ar mai fi un lemn care ar vopsi in rosu - dar nu stiu foarte multe amanunte pentru ca se folosea cand era Buni micuta.

    rux

    RăspundețiȘtergere
  5. Incercam si noi timid.
    Oua vopsite cu clorofila si foita de ceapa rosie si galbena.

    Se taie haotic foitele de ceapa si apoi ouale degesate cu sapun se tavalesc umede. Se pun in material de lycra sau tull si se leaga cu sfoara. Se pun in apa rece si se fierb impreuna cu pulberea de clorofila cca 25-30 minute daca le doriti tari. Nu uitati sa adaugati si niste otet la toata zeama. Se scot si se indeaprteaza cu grija materialul si foitele de ceapa dupa care se ung un ulei de cocos sau orice ulei vegetal aveti la indemana. Daca culoarea de la clorofla nu este prea intensa initial, lasati-le la lumina naturala si culoarea se intensifica.

    Paste fericit si luminos!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper ca va aparea comentariul...am scris 7 km

    RăspundețiȘtergere
  7. A aparut:)!! Am vazut si rezultatul!! Foarte reusite si inedite:)!!
    Multumim ca ni te-ai alaturat la provocare:)

    Paste Fericit!

    Rux

    RăspundețiȘtergere
  8. Hristos a inviat! Poftiti la oua rosii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Adevarat a Inviat Ramona!! Iti multumim - au iesit minunate:D!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa va spun de incercarea mea de a colora din nou oua. Am facut parastas si cum traditia spune ca de la Inviere si pana la Inaltare u se face coliva din grau ci se pune cozonac si oua rosii...am incercat din nou.
    Am zis sa vopsesc oua albe (greseala) au coaja foarte subtire se sparg repede...le-am pus in apa cu foi de ceapa rosie si.... nimic....nu s-a prins culoarea...au iesit un dezastru...a trebuit sa le vopsesc cu vopsea, noroc ca la 9.00 seara am mai gasit deschis la magazin.
    O sa mai incerc o tura la Inaltare...dar NU cu oua albe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama ce "aventura"...... :O. Bunica mea vopsea in general numai cu coaja de ceapa rosie (cu frunze pus in dres) si mereu se prindea... hmmm. Cine stie.
      Si noi pateam cu coaja de ou asa - mai ales la cele din comert (DEZASTRU) doar ca in ultima perioada am mancat mai mult oua de la tara :D.
      Sper data viitoare sa ai mai mult spor:P!

      Ștergere
  11. Era sa uit sa pun si eu hainutele dar nu am uitat :):)Multumesc pentru provocare si in acelasi timp pentru inspiratie dragelor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumoase sunt hainutele:D! Ma bucur ca ai reusit sa ni te alaturi:D

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. Felicitari:D!! Iepurasul pregatit de Oana e foarte incantat ca si-a gasit o casuta:D

      Ștergere
    2. Iepuras mic langa Veve mic :):)Multumesc dragelor.
      (Mai trimit adresa ? :))

      Ștergere
    3. Micaela i-am dat eu adresa Oanei:)!
      O aveam pe mail:)!!
      Sigur se vor intelege de minune dragalasii!!

      Ștergere
    4. A ajuns iepurica :)E adorabila,ataaaat de finuta :):)Multumesc mult!!!

      Ștergere
    5. Yuppy!!! :D ce ma bucur!!! O sa se bucure si Oana cand va citi:D!!

      Ștergere
  13. am castigat? Eu am avu o perioada super incarcata....mai revin. Va pup

    RăspundețiȘtergere
  14. Cristos a inviat!
    Bine am revenit aici la voi :)
    E clar ca concursul s-a gatat dar noi am vrea sa va spunem ca rosim ouale cu vopsele naturale de 3 ani incoace. ne place sa facem asa deoarece lucram in echipa cu copiii, vopselele naturale nu sunt toxice, experimentam culori diverse prin timpul in care lasam ouale in vopsea sau prin combinarea culorilor :)
    http://dpnori.blogspot.ro/2011/04/oua-vopsite-ecologic.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat!!
      Bine ati revenit :D Ne bucuram mult sa va avem aici:).
      Din fericire nu s-a terminat si la ati pierdut o provocare:D. A treia rubrica din meniu:). Se incheie pe 25 mai.
      :D
      Daca vrei poti adauga acolo link-ul. In colectia cu pricina.:D
      Nici eu nu vreau sa mai aud de vopsea la plic... intra prin coaja, multa mudarie... nu mai e deloc amuzant (ca in copilarie cu nelipsitul Gallus.. lol, nu ca ala nu mai intra cateodata dar nu ca cea de acum).:D

      Ștergere