luni, 23 iulie 2012

De vorba cu ... Mihaela Albianu

Buna! Iata ca ne apropiem de sfarsitul unei noi provocari - mai sunt doar cateva zile in care va mai puteti inscrie creatiile... :). Noi speram ca v-a placut tema si ca v-a dat de gandit si, daca nu veti reusi acum sa finalizati un proiect, pe viitor sa ne aratati ideile voastre in colectia care se va deschide pe 25 iulie. Pana atunci insa am vrea sa faceti cunostinta cu Mihaela Albianu - sponsorul nostru de luna trecuta, dar si participant la provocarile verzi - cu mii de idei creative minunate.

Mihaela iti multumim ca ni te-ai alaturat in luna iunie ca sponsor si ne ajuti sa facem o surpriza frumoasa castigatorului provocarii pe tema "Jucarii din carton" ! Ne-am dori sa ne spui tu mai multe despre tine si proiectul tau Activitati Creative.


Buna, sunt Mihaela Albianu – PR la o instituţie de cultură din Iaşi, freelancer cursuri activităţi creative pentru copii preşcolari şi autor al www.activitaticreative.com. Proiectul Activităţi Creative – blogul, concursurile tematice, albumele editate Inimioare pentru mama  şi  Flori de primăvară, precum şi cartea Activităţi creative cu materiale reciclabile - este împletirea firească a pregătirii şi experienţei mele. Atunci când lucrezi cu pasiune este normal să-ţi valorifici la maxim potenţialul şi să alungi rutina progresând. Mereu am dorit un progres firesc pentru proiectele personale, şi având familia şi diverse conjuncturi fericite de partea mea, în acest an, am reuşit să materializez o parte din “dorinţele-mi ascunse”. Bineînţeles că proiectul Activităţi Creative este ambiţios şi, chiar dacă necesită mult timp şi o alocare a resurselor într-un volum inimaginabil, va continua. Îmbunătăţirea site-ului într-o formă interactivă, deschiderea unui magazine on-line şi găsirea unor sponsori pentru editarea albumelor copiilor sunt mici dorinţe care nu-mi dau pace… Timpul şi voinţa lui Dumnezeu le vor aşeza pe toate în cursul lor firesc…

Lansare "Inimioare pentru mama"


Lansare grup "Flori de primavara"

Oana: Ce a fost cel mai dificil cand ai publicat carticica si ce a fost cel mai usor?


Activităţi creative cu materiale reciclabile este un prim proiect editorial gândit de la început ca şi introducere în activităţile pe care le realizez cu copiii. În carte nu se regăsesc aprofundate tehnici plastice sau materiale specifice. Sunt doar pretexte, exemple de activităţi simple – pictură, desen, colaj, confecţii – pe care le pot realiza copiii cu vârsta până în 10 ani atât acasă cu părinţii, cât şi în grădiniţă sau şcoala cu cadrele didactice.
Nu cred că a fost ceva neapărat dificil sau prea uşor; când faci ceva din plăcere nu cântăreşti nici efortul, nici pierderile şi nici profitul… Conceptul cărţii, contactarea editurii, a tipografiei, stabilirea formatul cărţii, solicitarea ISBN si descrierea CIP, editarea grafică a cărţii, bunul de tipar ş.a. necesită răbdare şi professionalism, pentru că doar numele tău este pe carte iar întreaga responsabiliate îţi aparţine (menţionez faptul că pentru această carte drepturile de difuzare şi autor aparţin în totalitate autorului, nu editurii).

Ramo: Cum ai descoperit aceasta pasiune?



Sunt omul cu idei şi-mi place să le valorific fără presiuni, termene şi constrângeri. Iubesc sinceritatea şi naturaleţea copiilor şi valorific orice ocazie de a lucra cu şi pentru copii.  Pregătirea profesională şi experienţa acumulată în diverse colaborări sau locuri de muncă (ce-i drept, nu puţine!) au urmat aceste “nevinovate” plăceri şi astfel am ajuns în acest punct.

 
Rha: Cum este receptata de public carticica pe care ai realizat-o? 



Cartea a fost tipărită într-un tiraj de 100 de exemplare şi până acum nimeni nu mi-a transmis vreun mesaj negativ asupra ei. Deşi formatul pe care-l gândisem eu (ceva mai mare şi cu mai puţine pagini) a suferit mari modificări la editură & tipografie, imediat ce am dat bunul de tipar am fost în culmea fericirii. A doua zi însă m-am trezit cu o grijă în plus – receptarea mesajului cărţii. Acum m-am obişnuit cu ideea şi lucrez cu responsabilitate la un proiect mai amplu pe care intenţionez să-l  “înmânez” spre editare şi difuzare unei edituri de renume. Defapt,  aşa cum mi-au mărturisit mai mulţi autori de carte, imediat ce a ieşit de la tipar o uiţi, o dăruieşti publicului şi te-apuci de următoarea.



Rux: Dintre modelele prezentate in carticica si materialele folosite care sunt preferatele celor mici? Dar ale celor mai mari?:)



Cei mari s-au entuziasmat la toate, în special la tabloul de iarnă realizat dintr-o farfurie argintie şi un şerveţel.
Toate cele 35 de modele de activităţi au fost lucrate cu copii de vârstă preşcolară în cadrul atelierelor pe care le desfăşor. Farfuriile decorative, florile, ceasul, decoraţiunile pentru brad, tablourile în tehnică mixtă sunt lucrări pe care preşcolarii le realizează cu uşurinţă în maxim 50 de minute. Aşa cum spuneam, activităţile prezentate în carte sunt puncte de plecare, copii personalizându-le cum doresc cu diverse materiale şi tehnici.



Oana: Care a fost proiectul care ti-a ramas la suflet si in care te-ai implicat?



Proiectul meu de suflet sunt concursurile tematice pe care le-am derulat timp de 10 ediţii în spaţiu virtual, pe www.activitaticreative.com sub titulatura “Pictează cu mine!” şi apoi în spaţiu real “Inimioare pentru mama” şi “Flori de primăvară”. Este un proiect care a crescut în timp – au fost participări numeroase din toată ţara, iar expoziţiile de la Biblioteca “Gh. Asachi” Iaşi cu lucrările copiilor şi lansarea celor două albume s-au bucurat de o atenţie specială din partea publicului şi a presei ieşene. Acest proiect s-a bucurat de susţinerea Editurii Media Service Zawada şi Editurii Casa, edituri care au premiat copiii participanţi la toate aceste concursuri cu cărţi şi reviste de calitate. 



Ramo: Ce crezi ca ar trebui sa imbunatateasca fiecare artizan in parte?



Personal apreciez într-un obiect amprenta personală, originalitatea sau transpunerea unui meşteşug transmis din moşi-strămoşi. Cred că artizanii ar trebui să fie doar artişti sau meşteri populari. De multe ori hand-made-ul contemporan se risipeşte între aceste două direcţii, negăsindu-se cu adevărat în nici una. Este o temă largă pe care nu doresc să o aprofundez nicidecum şi pe care publicul consumator de cele mai multe ori nu o ia în considerare.
 
Rha: Daca ar fi sa alegi una dintre temele pe care le-am avut pana acum la provocari - care ar fi preferata ta si de ce?


Toate provocările vostre sunt interesante, dar cea care ne provoacă la reciclarea peturilor de plastic este de departe preferata mea. Peturile din plastic au culori şi forme diverse, pot fi decupate cu uşurinţă, iar acrilicele se comportă frumos pe acest material – iată câteva motive care te invită să valorifici un material la îndemâna oricui şi să creezi obiecte decorative sau practice.

Rux:Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general? 




Introducerea activităţilor de reciclare în şcoli şi grădiniţe a suferit de multe ori interpretări greşite, care au dus la îndepărtarea publicului larg de la acest concept sănătos. De-a lungul timpului am văzut părinţi disperaţi în căutarea unor costume realizate din materiale reciclabile sau după achiziţionarea unor produse care pot fi reciclate (că doar n-o folosi farfuria de plastic în care s-a mâncat!!!).
Totul porneşte de la bunele practici din familie: colectăm hârtia, cartoanele, sticlele, borcanele, lăzile din lemn sau plastic, atât pentru a economisi, cât şi pentru a valorifica creativ sau practic aceste obiecte. Ieşim des în natură pentru a observa flori, ciupercuţe, păsări, animalele mici, dar şi pentru a face mişcare.


Cred că totul porneşte de la reducerea consumului, de la eradicarea ideii că totul se găseşte la supermarket.  Dacă nu ne vom învăţa copiii să producă şi să construiască ceva cu mânuţele lor cu siguranţă viitorul lor va fi mai sărac.
Un copil nu trebuie să arunce niciodată o bucată de pâine veche la coş; el trebuie învăţat să hrănească un stol de vrăbiuţe, să se bucure împreună cu ele privindu-le “restaurantul”. Este un spectacol gratuit pe care îl putem oferi copiilor în orice anotimp şi-n orice loc.
Sunt mici gesturi cu care obişnuim copii să se comporte natural şi sănătos cu mediul în care trăim.


Ai un mesaj pentru Provocari Verzi, sau pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea?


Vă doresc succes, inspiraţie şi numai gânduri bune! 

Ii multumim mult Mihaelei pentru ca a stat de vorba cu noi - a fost o reala placere, ca deobicei! Speram sa va faca si voua placere ce veti citi si ne vedem in curand sa admiram creatiile voastre la provocarea de luna aceasta :).
 

2 comentarii: