joi, 15 august 2019

Campania NU arunca chistoace!


Foto credit Adapostul Speranta

Am aflat de campania NU arunca chiștoace, de pe pagina de facebook a Adăpostului Speranța  (de unde vine Kouki, catelusul nostru - nota Rux).  
Voi prelua chiar mesajul lor, pentru ca este clar formulat si puteti intelege de ce este atat de necesar sa faceti, dragi fumatori, acest gest  simplu, de a nu arunca chistocul pe jos (cu atat mai putin aruncat in timp ce fumega, nestins), gest care face diferenta intre viata si moarte:


"Câinii și pisicile de pe stradă sunt mereu înfometați. Ar mânca și mesteca orice. Deseori se întâmplă să înghită și chiștoace, iar unii mor din cauza asta.

Un chiștoc aruncat e o adevărată ”bombă” chimică, e suficient să dizolvi un singur muc de țigară într-un litru de apă ca să faci acel litru mortal pentru orice pește care ar intra în contact cu respectiva substanță. Imaginați-vă ce se întâmplă când acele chimicale se dizolvă direct în intestinele unui animal.

Aruncarea chiștoacelor pe jos înseamnă crimă. Fundația noastră se alătură campaniei celor de la Nu arunca chiștoace și vă îndemnăm pe toți să faceți la fel."

- mesajul acesta si fotografia de la inceputul articolului apartin Adapostului Speranta

Puteti sa va confectionati singuri o scrumiera de buzunar - dintr-o cutiuta metalica de mentosane, sau alte bombonele, de exemplu. Sugerati aceasta solutie si cunoscutilor.
Tara noastra e casa noastra. Este ca si cand ati fuma la voi in casa si ati arunca chistocul pe covor / gresie / parchet (uneori insotit de un scuipat, ca ar fi cool asa - zice-se in filme). Un gest mic va face diferenta si ne vom bucura de un peisaj mai sarac in ... chistoace aruncate peste tot.
Multumim!

ps: Si daca tot vorbim despre acest subiect - este foarte greu pentru cei care nu fumeaza sa faca slalom pe trotuar ca sa se fereasca de fum(uri), dar este si mai neplacut cand se palmeaza tigarea si nu o poti observa la timp. Faceti-va timp pentru 5 minute si savurati-va tigarea (daca nu doriti sa renuntati la acest obicei nesanatos si costisitor) in liniste, nu din mers. Asigurati-va si ca nu faceti acest lucru sub geamurile cuiva (fie ca e vorba de o casa privata, sau institutie de gen: gradinita, scoala, policlinica etc). Si mai ales, evitati sa aprindeti tigarea cand este vant... Nu vreti sa stiti cum este sa iti intre scrum in ochi, de exemplu.
[ Bonus: Demontarea unui mit. Nu, fumul nu urca intr-un fuioras direct spre cer, evitand copilul care se afla pe partea opusa cu cea in care se fumeaza, ajunge si la el - ca idee :) - asta din amintirile foarte proaspete inca, ale unui copil. Doar asa, ca sa stiti. ]
 
Acum ca stiti doar cateva dintre lucrurile la care poate nu va gandeati, puteti alege in cunostinta de cauza. Puteti face cu gesturi mici, lumea mai buna. Chiar puteti. Si asa veti fi cu adevarat cool.


8 comentarii:

  1. Am o "scrumiera" mica, la purtator - are capac, pot stinge in ea trei tigari (dar nu fumez in timp ce merg, nu fumez in statii). :)
    Am incercat sa fumez in timp ce merg - sa vad cum e, dar nu mi se pare ca are vreun farmec; cred ca, pentru multi, tigara tine loc de telefon mobil pe strada = se simt in plus si vor sa para ca sunt siguri pe ei sau vor sa scandalizeze, sau se cred... anarhisti. :)) Am fost o fumatoare "rea de tot", dar niciodata nu mi-a ars buza dupa o tigara cand eram pe afara, cu treaba. Apoi, fumul nu intra doar in nasul si ochii celorlalti, ci si in ale fumatorului - nu e nicio placere. :)
    Am vazut femei cu micutii in brate si cu tigara in mana; femei care impingeau carucioare in care-si duceau copiii si fumau! Sunt oameni care-si plimba cainii si fumeaza! Nu ii inteleg, dar nici nu incerc.
    Poate ca va avea ecou aceasta campanie. De cand am citit prima data despre ea (la tine, pe Copilarim) am inceput sa ma uit dupa chistoace - poate doar mi se pare, dar cred ca unii s-au sesizat, pentru ca am vazut multi fumatori prin statii de autobuz care isi stingeau tigara pe cosul de gunoi si aruncau chistocul in el; sunt, parca, mai putine chistoace prin aceste statii (poate ca s ematura mai des?!) :)

    Pupici cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cate ori abordez acest subiect am o strangere de inima stii? Pentru ca oarecum, vrand nevrand, prin adresare, generalizezi. Iar eu stiu ca exista si o minoritate responsabila - chiar spuneam, ar trebui sa se dea examen, ca pentru permis :)) .

      Acum cativa ani am rugat un tanar sa nu mai fumeze in fata intrarii din bloc. M-a privit de parca trezit dintr-un vis, si-a cerut scuze, a stins tigarea si efectiv m-a bufnit plansul pentru ca, deobicei, cand am mai rugat pe cineva acelasi lucru - am fost bruscata verbal, mi s-a suflat fum in fata, cineva chiar m-a intrebat ca "ce am de gand sa cobor chiar acum din bloc din nou?" si evident cand am coborat sa mai iau niste apa, tot holul era plin de fum, in conditiile in care avea de coborat 8 trepte pana la iesirea din el si sa mai faca inca 10 pana la o banca suficient de departe incat sa nu fie in usa blocului. Si multe alte chestii de gen.

      Si eu sper ca va avea ecou. Ma bucur mult ca ai scris si sper sa poti influenta si alta lume. Multumesc mult !! <3
      Pupici cu drag :D!!!

      Ștergere
  2. Tara noastră e casa noastră, foarte bine punctat, dacă toți fumătorii ar conștientiza această realitate, poate s-ar gândi de două ori inainte să-şi arunce chistoacele și scrumul pe oriunde..

    Sunt foarte de acord ca lângă pachetul de țigări și brichetă să mai pună un accesoriu important, scrumiera de buzunar, foarte fain sună, și nu e greu deloc !
    Eu dacă as fi un fumator, mi-as face dintr-o țeavă de cupru, sau aluminiu, de dimensiunea unei brichete o astfel de scrumieră, și e usor de făcut.. La u capăt i-aș pune un dop lipit, iar a celălalt un dop cu filet, și ar arăta chiar fain, plus că, s-ar diminua foarte mult spre zero, incendiile provocate de aruncarea mucurilor aprinse așa la voia întâmplării..
    Nu e greu deloc, se poate face așa ceva ca să nu mai ajungă toate chistoacele pe jos, văzând în articol de cât de dăunătoare și periculoase pot fi pentru mediu, animale și viața acvatică..

    Îți Mulțumesc pentru acest articol prin care ai atras atenția celor care fumează, că nu sunt singuri pe lumea asta, și că mai sunt și căței care mănâncă și se pot intoxica sau chiar sa moară, că sunt păsări care se contaminează cu ele, chiar un copil poate baga un muc in gură și tu nu-l vezi, apoi se comportă ciudat, sau dintr-o dată are febră și mergi cu el la spital că nu sti ce are, că despre imaginea sumbră pe care o vedem ca o pătură de țigări aruncate pe iarbă, dale, nici nu mai vorbesc, și cred că nimănui nui place ceea ce vede..

    Zii Frumoasa vă Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si nu numai fumatorii ... si cei care mananca seminte, scuipa, arunca ambalaje etc. :)
      Poate vei face un tutorial pentru bricheta daca vei avea timp! O poti oferi in dar unui fumator si el poate sa ii inspire si pe altii.
      Acum vreo saptamana (sau poate doua) am vazut pe cineva mergand pe strada intr-un nor imens de fum alb. Dci efectiv am ramas locului (bine ca nu venea spre mine). Era o tigara electrinca (ma gandesc) -- alta grozavie plina de efecte nocive la purtator. Lui probabil i se parea foarte cool, dar te asigur ca era... apocaliptic asa.

      Cei mai afectati sunt copiii (sau cei care nu se pot apara - batrani, bolnavi) si animalutele. :(

      Multumim mult!! La fel :) !!

      Ștergere
    2. O să tin cont și chiar îmi notez ca pe viitor sa fac un tutorial sau macar o prezentare pentru o astfel de scrumiera de buzunar..

      Ps. Eu nu înțeleg pe cei care fumează țigări electronice, eu cred cacă fumează de fală, de jmecheri, să arate ei ce locomotivă faină sunt ei..
      La mall am trecut pe lângă unu, și așa cum ai zis tu, era un fum foarte gros și alb, și anume m-am apropiat și am intrat un pic în fumul lui de curios să văd a ce miroase, că deșii era pe holul mall-ului dar el fuma, că se zice că este permis cu alea, și culmea că nu mirosea a nimic, dar totusi mi-o rămas un gust subtil de ceva parfumat, da, zici că conține ceva parfum, sau arome.. Îi clar că din momentul în care se degajă un fum atât de consistent in urma fumatului, nu se poate să nu conțină ceva, imposibil să nu fie ceva toxic acolo, și să ști ca nu-mi convine ca îi lasă sa fumeze în unele locuri, localuri, săli de așteptare, etc, etc..

      Ștergere
    3. :O intrase comentariul la spam... ce ciudat!
      Da, tigarile electronice sunt considerate foarte nocive si e si normal... au numai prostii in ele :(.
      Asteptam cu drag si entuziasm tutorialul :D

      Ștergere
  3. Initiativa este minunata si sper ca sa dea si roade. Multi oameni nu au vreo jena sa arunce... orice, dar sunt si multi care respecta orasul si pe ei. Si asa cum spune Stef Rof, mereu ma intreb de ce si orasul si tara nu se considera a fi aceeasi casa ca cea in ca se traieste. Sau doarme.
    E atat de simplu!
    Multumesc pentru postare, draga Rux. Si cine stie, minunile sigur exista! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma intreb la fel... :(. Mi se pare chiar ciudata aceasta atitudine, pentru ca am fost educata (nu doar acasa, ci si la scoala) sa respect, sa pastrez curatenia, sa ma implic in comunitate. De ce s-au pierdut aceste lucruri, de ce au fost blamate ... pentru ca erau obiceiuri bune, daca ar fi fost rele, as fi inteles.
      Si chiar este simplu.
      Cu drag! Si eu sper! Si incerc sa fac ce pot eu ca sa incurajez aceste demersuri. Impreuna, putin cate putin, tot putem face o ... diferenta.
      Pupici cu drag :*!

      Ștergere