miercuri, 18 martie 2015

De vorba cu ... Dana - Stele pe perete -

Anul trecut am inceput cu o tema tare frumoasa (spun eu, Rux) - Tema #23 "Traistuta". Propunerea a venit din partea Oanei si atat eu, cat si Rha avem acum in colectie doua gentute absolut adorabile, verzi, cu cate un caniche pe fiecare.
Sponsorul acelei teme a fost Dana, prietena noastra de la Stele pe perete. Astazi o avem alaturi de noi si va invitam sa cititi despre ce am stat de vorba!



PV: Buna Dana! Te rugam sa ne povestesti cate ceva despre tine si despre proiectul tau - Stele pe perete. Apropo, ne place mult numele pe care l-ai dat proiectului. Pe mine ma duce cu gandul la cerul instelat de vara, sau, dupa posibilitati, la un tavan instelat:). Care e povestea numelui?:)
Dana: Buna sa ne fie inima! Numele, si mie imi place. Aveam un perete proaspat decorat cu stele din ceva plastic fosforescent, un copil de vreo 2 ani cu chef de vorba si o mama (eu) care il voia adormit cat mai repede. Dupa ce ne-am pregatit de culcare, i-am zis incantata: "Uite ce surpriza apare cand stingem luminaaa". Iar apoi, toata seara, am repetat silabisind ca robotii, pe diferite voci si tonalitati "stele pe perete, ste-le pe pe-re-te". Pana a adormit. Eu am fugit pe Facebook si am schimbat numele paginii mele, am intrebat o amica un detaliu, am dat start cercetarilor. A doua zi mi-am creat un blog (http://stelepeperete.blogspot.ro/) si m-am reinventat. In felul asta "proiectul" meu a devenit foarte personal. Logoul e facut de o prietena dupa pozele copiilor mei. Creez doar atunci cand ma simt inspirata, iar majoritatea lucrarilor sunt pentru prieteni dragi sau pentru mine.




PV: Iti mai amintesti cum si cand ai descoperit dragul de lucru de mana? Dar de prima ta lucrare?
Dana: Nu imi amintesc cand am prins drag de lucrul de mana, Imi amintesc o plansa de modelat plastilina in clasa 1, cu o ciuperca gri-kaki (ceva culoare asemanatoare cu chitul) si o groaznica presiune si dezamagire pentru ca nu ma simteam in stare sau nu stiam sa fac mai mult decat o ciuperca. Imi amintesc sertarul biroului meu pe care am lipit bucati de ziar intr-un fel de tehnica servetelului, sa nu  mai zica mama ca atata dezordine ca acolo nu a vazut in viata ei si imi amintesc (recent) prima pereche de cercei facuta din Fimo pe care mi-a cumparat-o o colega, galben cu verde inchis si alb.



PV: Iti place sa lucrezi cu materiale si in tehnici diferite.. Ai totusi un top al preferintelor? Care ar fi acesta si.. de ce?:)
Dana:  Materialul meu preferat este argila polimerica. E atat de versatila si totusi sunt zile in care nu imi iese nimic. De-aia imi place, pentru ca se adapteaza starii mele de spirit asa cum nu o face nimic altceva pe planeta asta. Apoi imi place tehnica servetelului, pentru ca rezultatele sunt in general spectaculoase. Si tot pe podium asez hartia si cartonul in special lucrand la felicitari.



PV: Cum se inteleg materialele reciclate, refolosite sau.. naturale cu cele noi, din magazinele de specialitate? Evident din punctul tau de vedere.
Dana: Eu reciclez mult si refolosesc cam tot ce poate fi refolosit. Spre exemplu, din multe capace de la apa imbuteliata, am facut jocuri de asociere pentru copiii mei. I-am invatat in felul asta numerele, literele, culorile. Din capacul unei cutii uriase de pizza am facut o parcare cu litere, si parcam masinutele de jucarie ca la mall, pe litere. Asta in viata de zi cu zi. In proiectele mele, folosesc totul pe ambele parti, la bijuterii folosesc si ultimul capat de ac. Am o vaza minunata facuta dintr-un borcan cu o forma frumoasa.



PV: Povesteste-ne un episod amuzant din atelierul tau de creatie :)!
Dana: Recent. Proiect mare, martisoare. Eu lucram cu fimo si ii dadeam fiului meu(acum are 4 ani si jumatate) "resturile" cu care facea si el martisoare. Le-am copt impreuna si apoi am dezvoltat strategii de vanzare. Am zis sa il introduc in vanzarea consultativa bazata pe nevoi personalizate. Apoi am facut un plan, am identificat clientul ideal si am sunat bunicul. Atata eficienta, perseverenta si implicare, rar am intalnit. Am zis sa plusam si am invitat un prieten sa treaca pe la noi sa cumpere. Redau dialogul din memorie:
Prietenul: "cat costa?".
Copilul: (cu importanta in glas) "un leu bucata".
Prietenul (intinzand 5 lei): "cumpar doua"
Asistenta de vanzari (eu) schimba repede bancnota primita in 5 bancnote de un leu, cu voce tare indeamna la un calcul matematic, aseaza copilului vanzator 2 bancnote intr-o mana si in cealalta 3 si sugereaza sa ii dea clientului restul cuvenit.
Copilul: (cu nonsalanta si naturalete): "pastrez restul, da?!" :)




PV: Ce parere ai despre reciclarea creativa? Crezi ca se poate face arta din materiale reciclate?
Dana: Eu nu ma vad artist. Mi-e greu. Ma simt uneori artista, apoi ma incadrez repede la "artist wannabe". Arta e subiectiva, iar frumusetea e in ochii privitorului indiferent daca gaseste exact mesajul pe care artistul a vrut sa il transmita sau gaseste altul. Poti face lucruri minunate din materiale reciclate, de asta sunt sigura. 



PV: Ne esti alaturi de multa vreme, ai cumva anumite teme preferate pe care le-ai intanit pe blog? Care ar fi acelea si de ce.
Dana: Cel mai tare imi place proiectul "Felicitari calatoare". Pentru ca nu mai gasim timp sa scriem, pentru ca imi place sa scriu de mana, pentru ca imi place puntea care se creeaza intre noi chiar daca nu ne regasim zilnic.



PV:  Daca creatiile tale ar fi stelele de pe perete - care ar fi cele 5 "cele mai stele" care formeaza sa zicem.. "Carul mare" - cele mai aproape de sufletul tau.
Dana: Prima e "Vaza din borcan, cu sfoara si servetel" (sta la mine in atelier si e plina cu flori gigantice din hartie).


A doua e "Colierul cu portocale si cafea" lucrat din pasta polimerica(e departe).


Apoi as pune "Cerceii Piersici",



"Cutia cu Pitigoi"


... si "Felinarul cu randunele"


PV: Crezi ca lumea cunoaste suficient de bine ce presupune principiul 3R: recicleaza, refoloseste, redu? Este acesta, din punctul tau de vedere, un principiu sanatos de viata, benefic pentru oameni, animale si mediu in general?
Dana: Cred ca 3R este un principiu la indemana oricui. Cred ca am putea face lucruri mari cu foarte putin efort.
De asemenea, cred ca ar trebui sa ne re-educam si sa ii educam pe cei din jurul nostru astfel incat sa intelegem ca e mai eficient sa ne vizualizam intr-o comunitate. Sa reciclam, sa refolosim, sa cumparam local de la producatori mici. Sa ne respectam pe noi, ca oameni si tot ce ne inconjoara, natura, spatiu, timp. Sa pretuim ceea ce avem.




PV: In incheiere, ai un mesaj pentru Provocari Verzi, sau pentru participantii la provocari si cei care ne urmaresc activitatea?
Dana: Va multumesc pentru ca m-ati primit langa voi!



Ii multumim Danei pentru ca a sprijinit proiectul nostru atat prin sponsorizare, cat si prin participarea la diverse provocari lansate. Este o bucurie sa ne facem prieteni asa frumosi si dragi! Va invitam sa ii vizitati proiectul: Stele pe perete
Pe curand!

0 comments:

Trimiteți un comentariu