vineri, 8 mai 2015

Salvati Ciocarlia si .. nu numai pe ea!

Ea, cea din fotografia de mai sus, este o ciocarlie. Si ne incanta cu trilurile ei minunate. Imaginea nu imi apartine - este un printscreen de pe site-ul www.salveaza ciocarlia.ro. Mi-am permis sa fac fotografii pasarilor pentru ca as vrea sa le vedeti si voi, poate unii stiu cum arata, altii pot afla acum. Cand ceva are si un "chip" nu poti sa ramai indiferent. Galeria pasarilor cu informatii, fotografiile originale si "cantul" lor le gasiti AICI.
Va rog frumos sa daruiti cateva momente acestor pasari si sa semnati petitia. Iata si un fragment preluat de pe site-ul respectiv, in care se explica despre ce este vorba:
"La momentul la care sunt scrise aceste randuri, 1.643 de ciocarlii sunt doborate la pamant si oprite din cant de vanatorii straini, pentru a fi gatite sofisticat. Considerata simbolul dorului, cuvant care nu mai exista in nicio alta limba, ciocarlia e macelarita barbar, pana sa ajunga in farfuriile restaurantelor de lux: e impuscata, lasata fara limba cu un cleste special si pusa la marinat. In meniurile italienesti, retetele cu allodole (ciocarlii) sunt cele mai sofisticate: combinate cu trufe, sosuri sau servite fripte, cu oasele itite ca niste betisoare de chibrituri.  
Aveţi puterea de a opri acest măcel al ciocârliei şi al celorlate păsări cântătoare din România, cerand parlamentarilor sa voteze împotriva Legii Vânătorii, care este reexaminată de Parlament în aceste zile. Această nouă lege va transforma Romania in Paradisul Vanatorii pentru straini, care nu doar ca vor putea lasa balti de sange in tara, ba chiar isi vor putea lua trofeele peste granita, ca sa se infrupte linistiti din ele, fara sa fie trasi la socoteala. Strainii vor putea vâna fara oprelisti pe proprietaţi private fara acordul proprietarilor, iar perioada de vanatoare pentru unele specii va creste pana la trei luni. Pasarile vor fi haituite si vanate cu cruzime in perioada imperecherii si cresterii puilor… Un adevarat macel, in conditiile in care Romania e si asa una dintre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea pasarilor cantatoare. Ciocarlia, principala specie amenintata (e permisa vanarea a peste 600.000 de ciocarlii anual!), mai e vanata  doar in 6 tari!

Din momentul in care ciocarlia l-a inspirat pe George Enescu, specia  s-a redus la jumatate. Daca vanatorile vor continua in acelasi ritm, peste cateva generatii, celebrul cantec "Lie, ciocarlie" va ramane fara obiectul de referinta, la propriu.  "
Aici puteti semna petita: Salvati Ciocarlia - Petitie . Daca nu doriti ca numele vostru sa fie vizibil in lista, exista optiunea de a nu afisa semnatura publicului larg. Iata mai jos imagini cu o parte din pasarile pe care le puteti proteja:





Disclaimer: Toate fotografiile apartin autorului / autorilor si sunt print screenuri de pe site-ul www.salveaza ciocarlia.ro. Ele au fost adaugate in acest articol din dorinta de a va prezenta si vizual pasarile pe care le puteti salva de la pieire.
Va multumim :)!

0 comments:

Trimiteți un comentariu