luni, 20 mai 2013

De vorba cu... Marius

Bine v-am gasit! 
In luna martie la tema "dantela"  s-a situat pe primul loc al clasamentului Marius,  un foarte tanar creator, iubitor de lucru manual, din Covasna. Astazi va invitam sa il cunoasteti mai bine pe creatorul acelui frumos tablou cu dantela:). Mie personal mi-a infrumusetat ziua - este un tanar minunat,un exemplu pozitiv si demn de urmat! Felicitari dragul nostru!

PV: Marius, te felicitam pentru creatia ta deosebita din dantela. Te rugam sa ne spui cateva lucruri despre tine.

Marius: Pe mine ma cheama Baczo Marius Mihaly; m-am nascut in Sfantu Gheorghe pe data de 4 martie 1998. La varsta de 4 ani o femeie m-a luat in plasament, deoarece familia adevarata era dezorganizata; se implinesc 10 ani de cand nu mi-am vazut mama, dar nu simt deloc ca ar trebui acum sa ma duc sa o vad. Locuiesc in Covasna acum, sunt elev la Scoala Gimnaziala “Avram Iancu", sunt in clasa a 8-a si am implinit nu demult 15 ani.

 
Expozitia "Artistii Scolii" - via Biblioteca Noastra, Covasna

PV: Cum ai descoperit dragostea pentru lucrul manual?

Marius:  Dragostea pentru lucrul manual am descoperit-o prin clasele primare, cand doamna invatatoare ne-a invatat sa coasem pe etamina in diferite feluri.


PV: Cu ce materiale iti place sa lucrezi mai mult? De ce?

Marius: In general imi place sa lucrez cu hartie creponata, servetele, margele, seminte si crengute de salcie. La scoala avem un pom care face niste seminte mari si rotunde de culoare neagra si atunci mi-a venit minte sa fac un mic tablou din acestea, folosindu-le ca flori. Am folosit si sireturi, carton si ata sau fire de lana. Imi place sa folosesc aceste materiale deoarece sunt maleabile si dau impresia ca sunt 3D sau ca apartin naturii. Este bine sa profitam de natura, dar nu in exces.



PV: Iti mai amintesti care a fost prima ta lucrare? 

Marius:  Da, imi amintesc de prima lucrare- am cusut nasturi si margele pe o batista cu flori.



PV: Care este lucrarea ta preferata? De ce?

Marius:  Fiind facute de mine, mie imi plac toate. Dar cea mai draga imi este lucrarea inscrisa in concursul dvs. Am lucrat trei zile la ea- fata a fost desenata de mine, dupa aceea am adaugat firul de lana care  i-a dat parul personajului, apoi dantelele. Iar la rama a fost destul de greu, deoarece mi se lipeau toate degetele de ea, dar a meritat, iar la sfarsit au fost puse florile si cercelul care se vedea prin par.


PV: Ce parere au cei din jurul tau? Te incurajeaza?

Marius:  Familia spune ca ar trebui sa mai termin, iar cand spun asta ma refer la mama, (femeia care ne-a luat in asistenta maternala pe mine si fratele meu) care spune ca, cu arta si cu ceea ce fac eu nu voi putea trai si castiga bani in viata. La scoala este altceva, toata lumea ma sustine: elevii, colegii, profesorii, mai ales doamna  profesoara Teacă Florentina.


PV: Ce rol joaca lucrul manual in viata ta, cum te influenteaza?

Marius:  Lucrul manual are un rol bine stabilit in viata mea, deoarece in timp ce lucrez, ma relaxez, ma calmez si ma odihnesc, chiar daca lucrez  ore sau o zi, doua (asta cred ca e o ciudatenie a personalitatii si a caracterului meu- ma odihnesc muncind). Ma influenteaza in mod pozitiv si ma relaxez mai bine decat daca as sta in pat sau as iesi la plimbare.



PV: Ce anume reciclezi, refolosesti in mod deosebit pentru proiectele tale?

Marius:  In mod deosebit reciclez si refolosesc in lucrarile mele cutii de la parfumuri, rotite de ceasuri vechi, margele de la bratari/coliere vechi, materiale textile (resturi de la blugii scurtati), sireturi, sticle de plastic, borcane, cutii de chibrituri, poze din calendare de birou. Am invatat ca nimic nu se arunca, totul poate fi refolosit.


PV: Daca ar fi sa ajuti pe cineva, ce anume ai face?

Marius: Daca ar fi vorba de un proiect, de exemplu as desena sau as face un referat; daca ar fi o activitate de grup prima data ar trebui sa impartim sarcinile la cei care fac parte din el; as propune pur si simplu idei care intotdeauna sunt bine primite si sunt puse uneori si in practica. Iar daca ar fi sa ajut pe cineva…chiar l-as ajuta, pentru ca stiu ca un ajutor de oriunde prinde bine oricui are nevoie de el cu adevarat.


PV: Ce crezi ca s-ar putea face pentru ca oamenii sa respecte Pamantul, casa noastra [de exemplu sa nu arunce gunoiul fara sa il separe pe categorii]?

Marius:  Pentru a respecta Pamantul, oamenii ar trebui dusi intr-un centru militar unde regulile se respecta cu strictete, ca sa invete disciplina. Ca sa invete sa nu mai arunce deseurile in apa (in special acelea industriale, chimicale, menajere care sunt deversate in apa) “Apa este viata, iar viata este apa” Pentru ca, daca se continua in ritmul acesta, s-ar putea ca Pamantul sa nu mai fie casa noastra, ci casa gunoiului. Noi ne-o facem si nu recunoastem.
Oamenii care nu respecta Pamantul si civilizatia, ar trebui dusi undeva in pustiu, unde sa se gandeasca de ce trebuie sa ocrotim Pamantul. Ce facem acum, se va rasfrange impotriva a zeci de generatii care ne vor urma.

De ce e important sa separam gunoiul pe categorii:
Pentru reciclare – pentru refolosirea unei parti importante a deseurilor; practice pentru reducerea unei cantitati importante de deseuri acumulate pe Pamant si pentru economisirea energiei necesare sa produci acele materiale de la zero.
Pentru sanatatea planetei - deseurile nereciclate sunt periculoase pentru animale, toxice pentru mediu, iar incinerarea lor produce gaze cu efect de sera.
Pentru sanatatea noastra – in ritmul actual de acumulare a deseurilor e din ce in ce mai greu sa le facem disparate. Curand ne vor inghiti cu totul sau vor deveni centre de infectie. Poate ca nu se vede acum, dar se va vedea in viitor. Tot ce aruncam si nu refolosim va ramane mostenire copiilor nostri. 
Pentru ca e profitabil – dovada sunt tarile care recicleaza cu cel mai ridicat nivel de trei din lume. Sa vedem lucrurile in perspectiva corecta: aceste tari nu recicleaza pentru ca o duc bine, ci o duc bine si pentru ca recicleaza.


Multumim mult pentru raspunsuri:), draga Marius ! Mult spor la creat, foloseste-ti frumos imaginatia si creaza lucruri minunate!
Puteti admira si alte creatii pe blogul bibliotecii din Covasna.

0 comments:

Trimiteți un comentariu