joi, 22 martie 2012

De vorba cu... Rux - Copilarim

Trebuie sa ii iau interviu lu’ Rux, trebuie sa ii iau interviu lu’ Rux, trebuie… trebuie…trebuie. De ce trebuie? Pentru ca maine e ziua ei (a stiut si ea sa ma manipuleze frumos... si-a programat interviul fix de ziua ei !) si nu e frumos sa ii spun iar - da, de cand am aflat ca trebuie faza asta cu interviul i-am tot spus - "ia-ti-l singura". Fetele au decis sa ne luam una alteia interviu. Sincer (?!) nu mi-a placut ideea de la bun inceput. Ce sa o intreb eu pe Rux ? Adica, c’mon ! E sora-mea... Plus ca eu prin interviu inteleg sa fii curios sa il cunosti pe celalalt... sa fii curios... sa fiu curioasa eu cu Rux, sa fiu curioasa cu sora-mea... PFFF. Dar... e ziua ei maine (pe 22)... Asa ca trebuie sa iau "interviul" asta.


- Sora-mea, m-ai pus sa iti iau un interviu, pentru Provocari Verzi, asa ca o sa incerc sa raman cat mai mult cu intrebarile in sfera verde, ca sa zic asa... Cum sa te intreb eu acum: cine e Rux? Zau asa... sa incercam: cine vrea sa fie RUX?




In primul rand trebuie sa iti reamintesc ca doua manute mici si dragalase au tras la sorti ordinea in care urma sa ne prezentam si cu cine urma sa vorbim - o fi stiut ea ce a stiut cand te-a ales pe tine:) Hehe!
Cine vreau eu sa fiu? Un om bun - bun cu mine, cu cei din jur, cu plantele si animalele si .. cu natura in general. Vreau sa pot fi eu... si sa pot trai frumos - adica asa cum eu ma gandesc la ceilalti si le respect libertatea (libertatile), sa am la randul meu parte de acelasi tratament. Cel putin asa mi se pare normal. Atunci chiar as putea fi eu pe de-a-ntregul!:) Si as face mult mai mult bine:D!


 



- Traim intr-o lume in care parca nu mai avem loc unii de altii – egologisti vs. "the rest". Fiecare incearca sa isi impuna - uneori agresiv - punctul de vedere. Uneori lupta asta ajunge sa fie dusa la extrem si ia diverse forme (uneori nu tocmai placute). Care crede Rux - nepartinitoare - ca este solutia ca cele doua grupuri sa poata convietui pe aceasta PLANETA ?


Respectul, toleranta... IUBIREA.. Ce conteaza pana la urma cel mai mult? Viata, sanatatea - nimic, absolut nimic nu iti poate reda sanatatea si viata (nu, nici medicamentele!). Adevarul este ca ne lasam amagiti de lucruri si uitam ce este cu adevarat important.
Solutia ar fi ca oamenii sa ... nu se mai grabeasca, sa nu se mai lase rosi de invidie, de suparare ca ei nu au ce are vecinul. Sa invete sa fie recunoscatori pentru ceea ce au si da, se poate - am vazut oameni care nu aveau din ce trai, sau grav bolnavi, sau cu anumite handicapuri care rad si sunt fericiti si recunoscatori ca traiesc, ca exista.
Violenta atrage iar violenta. Nu imi doresc asa ceva - de aceea evit pe cat pot de mult tv-ul care mi se pare foarte agresiv - cel putin stirile sunt prezentate pe un ton atat de "violent". Parca ar fi vorba doar de reprosuri, nemultumiri.. poate despre asta e vorba. De aceea prefer sa stau departe de el.
Dar sa revin! Uite cum stau lucrurile. Exista libertati innascute si libertati dobandite, stii asta.. In mod normal acest lucru ar trebui sa fie stiut de cand suntem copii pentru ca este foarte important si ne influenteaza ulterior comportamentul. Cred cu tarie ca acest lucru ar schimba mult in bine comportamentul oamenilor in general.
Ne nastem sa respiram aer curat, sa ne bucuram de hrana sanatoasa, de natura si de ce are ea mai bun de oferit. Ei bine, pornind de la aceste lucruri si de la faptul ca libertatea cuiva inceteaza acolo unde o incalca pe a altcuiva, fara influenta "nefasta" a altor libertati dobandite totul ar fi roz. Dar !! Mai exista si libertatile dobandite - si acestea sunt "libertati" si trebuie sa le respectam. Printre ele se afla: dreptul de a fuma, dreptul de a polua.. nu? :) Si sunt de acord ca cei care doresc sa faca aceste lucruri si sa adopte un stil de viata nu tocmai sanatos (ca sa nu spun destructiv) sa o faca. DAR! Sa o faca fiind constienti de influenta actiunilor lor asupra celorlalti oameni, respectandu-i si protejandu-i pe cei care au ales sa traiasca sanatos.
Pe scurt - poti fuma, dar nu imi arunca mie in nas fumul, nu ma umple de scrum si nu ma trata agresiv daca iti atrag atentia ca esti pe scara rulanta cu tigara aprinsa.
Solutia.. este sa intelegem care este ierarhia libertatilor si cei cu libertati dobandite, sa inteleaga ca ei sunt cei care incalca aducand ceva nesanatos, pana la urma:).


 


- Am vazut un film, Surrogates (2009) . Da! Pentru Bruce Willis l-am vazut si habar n-aveam despre ce e vorba in film (descrierea era in germana si titlul era schimbat). Ideea este ca fiecare om sa aiba unul sau mai multi surogati... care sa traiasca pentru el. Adica omul sta frumos in casa lui (mereu), se conecteaza prin ceva tehnologie avansata la surogatul lui si prin acesta (surogat) traieste. E asa pazit de tot ce crede el ca ii face rau in afara peretilor casei. Iti pun aici trailer-ul:


Cum ti se pare aceasta idee de viata ca fiind posibila intr-un viitor indepartat ?



Sper sa nu fie cazul. Multa lume nu stie sau ignora faptul ca in lumea larga sunt tot mai numeroase cazurile de persoane care .. devin prizonierele propriilor lor locuinte, sau mai grav dependenti de medicatie (mai grav pentru ca aceasta noua "boala" este de fapt cauzata de poluare si o hipersensibilitate la chimicale). Priviti ca ciudatenii, chiar batjocoriti, neintelesi, acesti oameni ascund in suflet o mare deznadejde. De fapt ei NU SUNT BOLNAVI. Pentru ca majoritatea nu au probleme (in afara de cazurile extrem de grave) decat atunci cand intra in contact cu ceva chimic care le provoaca o stare fizica rea.


Exista o miscare care vizeaza reducerea chimicalelor, produselor toxice si periculoase, a poluarii, a fumatului (activ si pasiv) etc. Eu sper ca oamenii sa devina mai responsabili pentru ca ar fi foarte trist daca ar ajunge sa traiasca.. in casa. Este o extrema periculoasa, la fel ca si aceea  "traiesc la limita ca sa simt ca traiesc" - viata nu inseamna teribilism, senzatii tari si inconstienta, pentru ca acestea in general nu ii afecteaza doar pe cei implicati direct si este un act de egoism si imaturitate sa ii pui si pe altii in pericol si sa ii faci sa sufere.


- Ce inseamna a recicla tot? Pe mine una ma sperie ideea asta. Adica ce fac? Nu mai arunc nimic? Pastrez totul si reutilizez ?


A recicla tot? Nu stiu... nu stiu daca se poate recicla chiar tot - si ma refer strict la ideea sistemului de reciclare, pentru ca exista acea sintagma nimic nu se pierde totul se transforma. Acum depinde in ce se transforma. Eu sunt pentru colectarea selectiva. Ai avut ocazia sa traiesti in alta tara, una foarte civilizata asa ca stii despre ce vorbesc. Poate ar fi chiar interesant sa ne povestesti.
Da, o sa zici, dar acolo oamenii arunca mobila, hainele etc.. Da corect, dar cum fac asta? Exista locuri speciale de colectare! E ALTCEVA.
La noi se arunca toate la un loc - si daca ii vine cuiva chef sa faca foc de tabara, cei norocosi aflati prin preajma pot "respira" otravuri! Numai gandeste-te - recipiente de plastic de la diverse produse chimice (da, si gelul de dus tot din chimicale e facut in marea majoritate a cazurilor) plus haine, plus mobila tratata iar chimic.. sa tot respiri nu? Altceva ar fi daca ar arde doar gunoaie menajere - resturi de mancare, sa zicem ca e mai acceptabil.


Eu sunt pentru colectarea selectiva. Daca s-ar respecta macar legile pe care le avem ar fi bine: hartie la hartie, sticle la sticle, plastic la plastic. 
Si exista deja destul de multe centre - de ex la hypermarketuri exista locuri unde poti duce becuri, locuri unde poti duce sticle de plastic si foarte important - pentru baterii. O singura baterie micuta polueaza 50 m2 in jurul ei.. Va dati seama? E vorba de sanatatea noastra! 

In ceea ce priveste reutilizatul - sunt iar pentru. Consumatorismul acesta agresiv ne face sa credem ca nu putem trai fara sa cumparam in nestire, ca sa aruncam in nestire si sa cumparam iar ... De ce? Suntem mai fericiti asa? Nu neaparat. Cred ca multe lucruri chiar merita pastrate, merita transformate... obtinem ceva unic si facem un bine si naturii!!




- Pe mine partea asta cu tehnicile, materialele, etc etc etc nu prea ma intereseaza, dar am vazut ca printre pasionatii de “hand-made” este in mare voga, asa ca daca simti ca vrei sa impartasesti ceva despre asta be my guest! :D




Stii foarte bine ca si eu sunt destul de paralela cu tehnici - nu prea am rabdare. Dar trebuie sa recunosti ca suna mai bine si mai frumos si mai clar - amigurumi decat papusi crosetate, nu?:) Sau tehnica quilling decat hartie rulata si lipita! Ei?:)


- De ce provocari verzi si nu doar copilarim?


Este o intrebare buna! :) pentru ca astfel cred eu ca putem intalni mai multe persoane preocupate de acest aspect, putem gasi impreuna solutii pentru o viata mai buna si mai frumoasa si transfoma ceva ce pare GREU (3R-ul) in ceva amuzant, creativ si Original.
In plus cred ca proiectul acesta este mult mai reusit asa - pentru ca suntem 4 si fiecare vine cu pareri diferite, ne completam, invatam una de la cealalta - este foarte frumos. Prietenii nostri au 4 surse de inspiratie (speram noi) - si evitam monotonia.




- Imi aduc aminte ca atunci cand eram mici au venit parintii cu niste jucarele (noi le numeam de plus, desi numai de plus nu erau) lucrate manual din ...carpe ?! (= materiale). Eh, erau vreo cativa hipopotami, o omida si nu mai stiu ce (dupa cum vezi am retinut ce mi-am pastrat eu!). Stiu ca ne-au spus sa alegem cate o jucarie fiecare, restul urmand sa le faca ei cadou la copiii unor prieteni sau ceva de genul. Am suferit mult ca nu putem sa le pastram noi pe toate, si cum se vor simti papuselele pe care nu le vom alege, si ca vor suferi... You got the point! Acum faci tu jucarele si tot faci cadouri.. Cum reusesti sa te desparti de “copiii” tai?



Greu.. :). Dar atata timp cat sunt apreciate si.. iubite .. Stii, faptul ca aduc un strop de fericire imi da aripi. Dar e greu.. :).


- E limita de intrebari la interviul asta ?


Nu.... :))





-Ce iti propui de la tine pentru urmatoarele luni?


Imi propun sa ies pe afara :) ! Sa ma implic in continuare in proiecte - nu pot sta fara sa realizez ceva!





Nu mai stiu ce sa te intreb si trebuie sa o ajut pe buni sa iti reciclam un tort pentru maine ! Deci, cam atat zic eu... Ah da, si La Multi Ani Rux! :*



7 comentarii:

  1. Si pe aceasta cale, la multi ani, draga Rux!

    Am citit asa de mult si nu stiu daca mai tin minte tot, dar...
    1. Rux este un om bun!!!
    2. Lucrarile ei sunt "pline" de copilarie, iar noul desen cu zanutele sub umbrela verde este delicios.
    3. Respect intr-o lume plina plina de oameni!?!? Pfuuu....
    4. Cateodata si eu simt nevoia de un surogat, sincer, ca sa ma feresc de rele.
    5. Panselutele sunt minunate. sa-ti traiasca!
    6. Ha ha! Am pastrat cam jumatate de an toate ambalajele goale, de la detergenti, de la lapte, sucuri, cutii de conserve, in ideea ca le voi recicla in niste jucarii superbe pentru copii. Din pacate, m-au napadit si a trebuit sa renunt...dar, inca mai am teancuri de reviste si ziare pe care nici in ruptul capului nu le-as arunca.
    7. Iubesc accesoriile care le face Rux pentru Dodo. Nu este nimic exagerat, este chiar cool.

    Ma bucur mult ca te-am cunoscut, Rux! Sa fii iubita!

    Scuze...azi am limbarnita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Amy iti multumesc:) !! Sa fie:P
    Si ca sa pastram formatul .. sa iti raspund:
    1. incerc si imi doresc:D
    2. ma bucur ca iti place - este un suport pentru pahar/tablou reciclat pe un dvd:D
    3. ideal, nu? dar nu imposibil
    4. toti avem o mica placere vinovata. atata timp cat suntem constienti de ceea ce implica si nu facem rau altora.. ne priveste, nu?:D
    5. in poza vor trai vesnic... din pacate in realitate au fost rapuse de poluare impreuna cu mai bine de jumatate din florile de pe balcon acum cateva veri. a fost ceva in aer ca nu s-a intamplat doar la mine.. parca au ruginit ... si nu stau direct in soare ..
    6. daca am avea un sistem destept de colectare ne-ar fi mult mai usor din multe puncte de vedere.. dar noi nu mai avem nici ce aveam.. sau sunt insuficient cunoscute/ respectate. Consumatorismul agresiv in care traim are nevoie de 3r, altfel s-ar putea sa ne dea la propriu gunoaiele - prin poluare - afara de pe pamant;)
    7. Dodo iti multumeste:D - sa stii ca toate au fost facute chiar din necesitate:P!

    RăspundețiȘtergere
  3. ai dreptate,sint de acord,salutari tuturor din Tenerife!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Distractiv interviu ! :P
    Mi-a plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma crezi ca te iubesc si te apreciez si mai mult dupa acest interviu? Daca ai sti cate am citit eu in spatele cuvintelor, randurilor... si cat de mult ma regasesc in cele spuse de tine. Toate urarile ce ti le-am facut simt ca ti se potrivesc intocmai si esti una din persoanele ce poate schimba vieti. Fericire multa sa ai , draga Rux! Si tu, surioara ei ce ii stai mereu alaturi sa ramai la fel de frumoasa si buna.

    RăspundețiȘtergere
  6. ma bucur ca v-a placut:)) - eu am ras cand am vazut intrebarile sa lesin - ma amuza Rha cu stilul ei:P

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar daca te-au amuzat intrebarile ei uite asa te-am cunoscut si eu un pic,si ma bucur ca existi asa cum esti(bine ar fi sa nu te schimbi vreodata...)
    Imi plac la mult creatiile tale si ideile...nu mai zic de papusici,cine nu-si doreste asa ceva...poate numai cei care mai au copilul in ei...
    Iti doresc multi ani sanatosi,cu multe bucurii si impliniri...
    Mi-ar placea sa ne intalnim intr-o zi,sunt sigura ca ai fi o companie placuta...

    RăspundețiȘtergere